Polisens ”sluta skjut”-initiativ väcker reaktioner

Foto & grafik: Nyheter Idag samt polisen.se
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 599

MALMÖ En ny satsning som går under namnet ”sluta skjut” ska förmå kriminella element i Malmö att tänka en extra gång innan de skjuter ihjäl någon. Bakom initiativet står Polismyndigheten, Malmö stad och Kriminalvården. ”Snälla, säg att det här är ett skämt”, twittrar MUF-toppen Benjamin Dousa.

På måndag den 15 oktober väntas Polismyndigheten tillsammans med Malmö stad och Kriminalvården presentera det nya projektet ”sluta skjut”. I ett pressmeddelande från Polisen står att satsningen bygger på ”den beprövade strategin Group Violence Intervention, GVI” som är hämtad från USA.

Enligt samma pressmeddelande har GVI fått resultat i städer som Boston med 63 procent färre mord bland ungdomar. Nu hoppas myndigheterna att samma metod ska ge resultat i Malmö.

– Med anledning av situationen i Malmö är tajmingen perfekt att vi nu är igång med operativa åtgärder. Det är viktigt för oss att förhålla sig till beprövad forskning och resultaten i bland annat USA har varit mycket goda, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

Projektet väcker reaktioner

Även om det från allmänhetens sida är välkommet med initiativ som minskar dödligt våld i Malmö väcker projektet ändå känslor. Det är framför allt titeln ”sluta skjut” som kritiseras. Flera debattörer i sociala medier drar paralleller till en tidigare kampanj mot sexbrott där unga flickor fick bära armband med texten ”tafsa inte”.

En av de som reagerar är MUF-toppen Benjamin Dousa. ”Snälla, säg att det här är ett skämt”, skriver han på Twitter. En annan kritiker menar att det vore bättre med ”buset i buren” som slogan för kampanjen.

Men alla är inte lika negativa. Henrik Johansson som står bakom sajten Interasistmen menar att det viktiga är att titta på resultatet, inte på namnet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag