Professor: Fanns ingen hatstorm mot Durmaz

Jimmy Durmaz. Foto: SVT Sport
  • Tisdag 3 jul 2018 2018-07-03
E-post 5411

SVERIGE Hatstormen mot Jimmy Durmaz efter Tysklandsmatchen fanns inte. Det uppger Per Ödling, professor i bredbandskommunikation vid Lunds universitet i en intervju med Fplus.

Per Ödling berättar för Fplus att den så kallade hatstorm som uppstod mot Jimmy Durmaz aldrig fanns. Traditionell media har inte förmåga att tolka sociala medier och hur kraftfulla så kallade botnät kan vara menar Per Ödling.

– Det senaste vi har gjort, Christian Landgrens arbete, är att titta på den så kallade hatstormen mot Jimmy Durmaz. Data visar att det inte fanns någon hatstorm utan en kärleksstorm. Däremot ser det ut som ett botnät gått in och hatat och sedan raderat sina inlägg. Att svenska tidningar och media använder förra årtusendets teknologi i detta årtusende gör dem blinda, lättlurade och förvandlar dem till vad som brukar kallas “nyttiga idioter” för att sprida en bild av ett hatfullt Sverige. Trist, säger han.

Det är inte alla som är övertygade om att hatstormen var konstruerad.

Nyheter Idag har tidigare intervjuat journalisten Jack Werner som gick igenom ett antal tusen kommentarer. Han fann inget stöd för påståendet att någon organiserad kampanj låg bakom kommentarerna.

– Slutsatsen jag drar är att ett antal tusen personer skrev hatiska kommentarer på Instagram och att det verkar ske spontant och organiskt, sade han till Nyheter Idag.

I ett blogginlägg summerade Werner sina slutsatser av de första 3000 kommentarerna som skrevs till Jimmy Durmaz på Instagram. Av dessa bedömer Werner att ett 30-tal kommentarer som rasistiska. Werner konstaterar samtidigt att så många som 800 kommentarer raderats.

En längre intervju med Per Ödling kommer att publiceras på Fplus på torsdag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag