Hatet mot Jimmy Durmaz: Saknas stöd för påstående om organisering, samordning eller påverkansoperation

Foto: Faksimil Instagram
  • Tisdag 26 jun 2018 2018-06-26
E-post 87

SVERIGE Det krävs inte mycket fantasi för att ”förstå att hatattacken var samordnad”, skriver Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen. Liknande teorier florerar även i sociala medier. Men journalisten Jack Werner har undersökt saken och finner att det saknas stöd för sådana påståenden. – Det verkar ske spontant och organiskt, säger han till Nyheter Idag.

Är de rasistiska och hatfulla kommentarerna mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz på riktigt, eller är det ett resultat av en trollfabrik? Lite tillspetsat är det ungefär den frågeställningen som kommit att bli en diskussion i sociala medier. I Dagens Nyheter varnar mediestrategen Brit Stakston för att dra för långa växlar på de hatiska kommentarerna.

Samtidigt berör hon även frågeställningen att det kan vara så kallade ”botar”, alltså datorprogram, som ligger bakom kommentarerna – eller någon form av annan organiserad kampanj.

”Det är djupt problematiskt att låta obskyra åsikter från en minoritet presenteras som vore det en folkstorm. Om de dessutom delvis är automatiserade är saken än värre”, skriver hon.

Något längre går ledarskribenten Patrik Oksanen på Hela Hälsingland, där han mer eller mindre slår fast att det är någon form av samordning bakom kommentarerna.

”Attacken var så snabb och riktad mot just instagramkontot att det inte krävs mycket fantasi för att förstå att hatattacken var samordnad. Hur stor del som utgjorde automatiserade konton, så kallade botar, är något för digitala forensiker att gräva i”, skriver Oksanen.

Jack Werner undersökte saken – Finns inte stöd för organisering

Oksanens kommentar om att någon ”digital forensiker” får gräva i ämnet har hörsammats. Journalisten Jack Werner har lyckats få tillgång till ett antal tusen kommentarer och har gått igenom dessa för att bena ut vilka slutsatser som kan dras av hatstormen. Han finner inget stöd för påståendet att någon organiserad kampanj ligger bakom kommentarerna.

– Slutsatsen jag drar är att ett antal tusen personer skrev hatiska kommentarer på Instagram och att det verkar ske spontant och organiskt, säger han till Nyheter Idag.

I ett blogginlägg summerar Werner sina slutsatser av de första 3000 kommentarerna som skrevs till Jimmy Durmaz på Instagram. Av dessa bedömer Werner att ett 30-tal kommentarer är rasistiska.

Det kan emellertid vara fler rasistiska kommentarer som fällts på Durmaz Facebook-konto. De kommentarer som Werner har sparat ner är en ögonblicksbild av hur det såg ut på Instagramkontot ett dygn efter att Svenska fotbollsförbundet förklarat att de ska polisanmäla hotfulla kommentarer.

Därför kan också en del kommentarer som fällts ha blivit raderade och Werner uppskattar att det kan handla om så många som 800 stycken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag