Prognosen: Blågula behåller majoritet efter sista rösterna

Bild: Pressbild Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Onsdag 14 sep 2022 2022-09-14
E-post 1699

De blågula blocket kommer behålla en majoritet med 175 mandat mot 174 efter att onsdagsrösterna räknats klart. Det förutspår sajten Valprognos.se, som tidigt på söndagskvällen, när de rödgröna partierna fortfarande ledde i rösträkningen, förutspådde att det blågula blocket skulle vinna valet med liten marginal. 

Valprognos.se har skapats av Gustav KarreskogViktor Qvarfordt, Isak Kupersmidt och Caspian Rehbinder, och bygger sina prognoser på hur de distrikt som inrapporterats har förändrats sedan förra valet, förändringar som används för att förutse resultatet i övriga distrikt. Det innebär att valprognos.se kunde presentera en träffsäker prognos efter att bara några hundra distrikt räknats in.

– Vi har i grunden gjort en väldigt enkel analys av de valkretsar som redan har räknats. Det är en enkel modell som träffar så brett som möjligt, säger Caspian Rehbinder till Breakit.

– Det är en så pass enkel modell, men ingen har riktigt gjort den innan. Vi skapade den egentligen för att vi ville ha den till vår egna valvaka, fortsätter han.

En tidig prognos från valprognos.se tydde på att det blågula blocket till och med skulle utöka sin ledning med ett mandat efter att onsdagens röster räknats.

Den prognosen korrigerades emellertid senare med en prognos där det blågula blocket enbart behåller sin majoritet på ett mandat.

Läs även: Bittra vänstertårar över blågult övertag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag