Raskravet från Chicagos borgmästare: Vill bara intervjuas av ”färgade” journalister

Lori Lighfoot (D) och Chicago Skyline. Foto: MacLean Center CC BY 3.0 / Public Domain
  • Lördag 22 maj 2021 2021-05-22
E-post

USA Chicagos demokratiske borgmästare Lori Lightfoot meddelar att hon bara kommer att ställa upp på intervjuer med icke-vita journalister. Detta för att belysa bristen på mångfald inom journalistkåren. Uttalandet möts av massiv kritik på Twitter.

Efter snart två år vid stadens högsta offentliga ämbete ställer Chicagos borgmästare Lori Lightfoot (D) ett annorlunda krav till pressen.

Till tvåårsjubiléet meddelar borgmästaren att hon bara kommer att ställa upp på enskilda intervjuer med ”färgade”, det vill säga icke-vita, journalister, rapporterar CNN. Detta för att uppmärksamma bristen på mångfald som enligt henne existerar inom journalistkåren.

Mer om detta förklarade hon i en serie tweets på onsdagen.

Läs även: Protester förbjudna vid borgmästares hem i Chicago

Raskravet från borgmästaren uppskattas emellertid inte av alla journalister.

Gregory Pratt, reporter på Chicago Tribune, meddelade på onsdagen att han ställde in en intervju med borgmästaren på grund av kravet.

 

– Det finns riktiga problem med mångfald inom media. Det är viktigt att tidningschefer uppmärksammar och jobbar på det. Samtidigt är det viktigt att offentliga företrädare är tillgängliga och svarar på tuffa frågor från journalister av varje bakgrund, säger Pratt till CNN.

Även partikamrater kritiserar Lori Lightfoot för uttalandet. Däribland Tulsi Gabbard, som ställde upp i primärvalet till att bli demokraternas presidentkandidat 2020.

 

Den konservativa debattören Candace Owens stämmer in i kritiken.

 

Raskravet på journalister är inte första gången som Lori Lightfoot uppmärksammats av en bredare publik. I oktober fick hon många att höja ögonbrynen när hon klädde ut sig till superhjälten ”Rona Destroyer”, i ett försök att bekämpa coronapandemin.

 

Läs även: Berggren: Vänsterliberalernas fiasko gör att Chicago påminner om Mellanöstern

Bli prenumerant

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag