Regeringen vägrar ge asyl åt afghanska tolkar – kan strida mot grundlagen menar Morgan Johansson (S)

Svensk soldat i Afghanistan. Bild: Brindefalk/CC BY 2.0
  • Fredag 6 aug 2021 2021-08-06
E-post

Omkring 15 afghaner som arbetat som tolkar för det svenska förbandet i Afghanistan kommer inte få asyl i Sverige, trots att de har skäl att frukta för sina liv om talibanerna tar över landet. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att det kan bryta mot grundlagen att ge tolkarna asyl när Migrationsverket gett avslag. Men beslutet får hård kritik på sociala medier, där många pekar på att 9 000 afghaner tidigare fått uppehållstillstånd trots avslag från Migrationsverket.

Våldet har eskalerat i Afghanistan sedan den internationella insatsen i landet avvecklats och talibanerna gått på offensiven. Bland dem som fruktar för sina liv om den talibanska offensiven fortsätter finns de afghanska tolkar som arbetat åt det svenska förbandet i landet.

Ettt 20-tal tolkar har tidigare fått komma till Sverige som kvotfkyktingar, men flera tolkar och andra som arbetat för Sverige har fått avslag från Migrationsverket.

Läs även: Gymnasielagen får grönt ljus trots domstolarnas kritik

Moderaterna föreslår därför att Migrationsverket ska ge tolkar och lokalanställda som samarbetat med det svenska förbandet förtur till kvotflyktingssystemet.

– Det här är personer som har gjort viktiga insatser för den svenska insatsen i Afghanistan med effektivitet och säkerhet. Då har vi en skyldighet att se till att de kan få sitt skyddsbehov prövat, säger Moderaternas försvarspolitiska talesperson Pål Jonson till SVT.

Men Moderaternas förslag avfärdas av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, som menar att det kan bryta mot den svenska grundlagen.

”Om oppositionens förslag i praktiken skulle innebära att regeringen instruerar en myndighet att ge enskilda personer asyl så skulle det sannolikt strida mot regeringsformens bestämmelser om att regeringen inte får lägga sig i enskilda ärenden” skriver Morgan Johansson i ett SMS till Ekot i Sveriges Radio.

Försvarsminister Peter Hultqvist håller med sin kollega om att det hela ska skötas av Migrationsverket.

– Det som gäller är att vi tidigare, inom ramen för kvotflyktingssystemet enligt det regelverk som är fastställd av svensk riksdag tog ansvar för en del tolkar och deras familjer. Men det här måste utgå från ansökningar om asyl i Sverige och hanteras inom ramen för det förfarandet inom Migrationsverket, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Expressen.

USA, som lett den internationella insatsen i Afghanistan, resonerar annorlunda. Där har president Joe Biden lovat att de afghanska tolkar som hjälpt amerikansk militär ska evakueras. Det handlar om cirka 18 000 tolkar. Med deras familjer inräknade kan upp mot 100 000 afghaner få asyl i USA, enligt Aftonbladet.

– Vi kommer att stötta er, precis som ni stöttade oss, sade president Biden enligt Aftonbladet.

För Sveriges del ska det handla om cirka 15 tolkar som är kvar i Afghanistan enligt Ekot.

– Vi tjänstgjorde med dem (det svenska förbandet) och arbetade med dem vid fronten. Vi var sida vid sida, dag som natt. Och detta är belöningen, säger en av tolkarna till Ekot.

På sociala medier är många kritiska till hur de afghanska tolkarna behandlas. ”De tekniska hinder som reses förefaller mer spegla ovilja än något annat” skriver juristen Krister Thelin, som bland annat varit domare vid FN:s Krigsförbrytartribunal för forna Jugoslavien i Haag, i ett inlägg på Twitter.

Fredrik Johansson, krönikör för bland annat Svenska Dagbladet och Axess, jämför med hur regeringen tidigare kört över Migrationsverket när det gäller de omkring 9 000 afghaner som fått uppehållstillstånd genom den så kallade gymnasielagen.

Flera andra gör den jämförelsen, bland annat den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson.

Twitteranvändaren ”Jägarchefen” menar att behandlingen av de afghanska tolkarna kan få en negativ inverkan på möjligheten att få hjälp och information i framtiden.

Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén skriver i ett inlägg på Facebook bland annat att ”Vad detta handlar om är att regeringen desperat inte vill skapa en praxis där rätten att uppehålla sig i Sverige på något sätt kan kopplas till att man gjort sig förtjänt av det genom att vara till nytta för vårt land. Om en sådan princip skulle sjösättas skulle nämligen de senaste decenniernas gränslösa asylinvandringsideologi avslöjas i all sin ihålighet”.

Läs även: Efter gymnasielagen: Övrig personal varslas medan ”ensamkommande barn” får behålla jobbet

Läs även: Gymnasielagen totalsågas: ”Förtäckt amnesti”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag