Gymnasielagen får grönt ljus trots domstolarnas kritik

Foto: Nyheter Idag Fotot är taget vid en afghansk sittdemonstration i Stockholm.
  • Tisdag 25 sep 2018 2018-09-25
E-post

SVERIGE Migrationsöverdomstolen meddelade på tisdagen att den så kallade gymnasielagen får tillämpas. I två domar slår domstolen fast att ”stadgad ordning inte har satts åt sidan” i regeringens beredning av förslaget och att lagen inte bryter mot några EU-regler.

Gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli, men Migrationsverket har skjutit upp tillämpningen av den i väntan på att Migrationsöverdomstolen skulle komma med rättslig vägledning. Anledningen var att två migrationsdomstolar pekat ut problem med lagen vad gäller bestämmelsen om sänkta beviskrav.

Syftet med lagen är att ge 9 000 så kallade ensamkommande ungdomar, de flesta afghaner, en ny chans till uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Migrationsöverdomstolen har nu meddelat att den kan tillämpas och att bestämmelsen om sänkt beviskrav för den ansökandes identitet inte bryter mot EU:s regelverk.

I våras granskade Expressen den 9 000 afghanerna som lagen berör, och fann bland annat att 0 procent hade giltig legitimation att visa upp när de sökte asyl. Dessutom fick 78 procent av dem sin ålder uppskriven till 18 år av Migrationsverket, vilket innebär att de ljög om att vara under 18 år.

Paula Bieler, Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson, kommenterade Migrationsöverdomstolens beslut på Twitter och påminde då om att Centerpartiet var med och röstade igenom lagen.

Läs även: 78 procent ljög om sin ålder: Expressen granskar de 9 000 afghanerna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag