Regeringens förtroende sjunker i förtroendebarometern – historiskt ras

Regeringen Kristersson. Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 7 mar 2023 2023-03-07
E-post 0

Förtroendet för regeringen rasar i 2023 års förtroendebarometer från Medieakademin. Totalt sett tappar den 16 procentenheter i mätningen, vilket är det största tappet efter ett regeringsskifte sedan mätningen drogs igång 1997.
– Regeringen har ju inte fått en särskilt bra start, säger Henrik Oscarsson Ekengren, professor i statsvetenskap, till SVT.

Enligt mätningen är det 34 procent av svenskarna som har förtroende för regeringen Kristersson. Det jämförs mot de 50 procent som Magdalena Anderssons regering åtnjöt i februari förra året.

Förtroendet för regeringen sjunker oftast efter regeringsskiften. Men det här tappet är större än de som tidigare uppmätts.

– Det är kul med regeringsskiften. De stökar till det rätt mycket och saker vänds upp och ned, säger Henrik Ekengren Oscarsson till SVT.

Läs även: Nu ökar förtroendet för regeringen

Enligt förtroendebarometern sjunker dessutom förtroendet för de flesta andra uppmätta samhällsinstitutioner – däribland polisen, riksdagen, EU-kommissionen, Riksbanken, polisen, sjukvården, staten och partierna.

En samhällsinstitution som däremot ökar i mätningen – om än mycket marginellt – är facket som går upp från 41 till 42 procent i förtroende.

Vad gäller myndigheter är Försvarsmakten den som åtnjuter högst förtroende av de uppmätta med 67 procent. Sämst går det för Arbetsförmedlingen som bara når upp till 16 procent, vilket är samma siffra som de fick förra året.

Läs även: Majoritet missnöjda med regeringens Nato-hantering enligt Aftonbladet/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag