Majoritet missnöjda med regeringens Nato-hantering enligt Aftonbladet/Demoskop

Foto: European Commission / Faksimil Twitter / President.gov.ua CC BY 4.0
  • Fredag 27 jan 2023 2023-01-27
E-post 0

En majoritet av svenskar är missnöjda med hur regeringen har hanterat Sveriges Natoansökan den senaste tiden. Detta enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop. På samma gång är det fler än någonsin som vill gå med i försvarsalliansen.

En upphängd Erdogan-docka utanför stadshuset, koranbränning vid Turkiets ambassad och en turkisk regering som är alltmer missnöjda med sin svenska motpart.

Turerna kring Sverige Natoansökan har varit många den senaste tiden, och enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop är svenska folket inte nöjda med regeringens hantering av frågan.

– I huvudsak handlar det om att man tycker att regeringen gjort eftergifter till Erdogan. Det finns citat som att man ”kryper för Turkiet” och är för mesiga, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop, till Aftonbladet.

Läs även: Finland kan fortsätta Natoansökan – utan Sverige

Totalt är det 58 procent av de svarande som anser att regeringen har gjort ett mycket dåligt eller ganska dåligt jobb i frågan den senaste veckan. 18 procent svarar ”Varken bra eller dåligt”, 5 procent vet ej och bara 19 procent ganska bra eller mycket bra.

Bland sympatisörer med det blågula blocket är inställningen till regeringens hantering något mer positiv där 38 procent anser att de har hanterat den så gott det går och gjort vad de kunnat i ett komplicerat läge.

Bland oppositionens sympatisörer är tongångarna hårdare. Totalt är det 78 procent av dessa som tycker att regeringen har gjort dåligt ifrån sig den senaste veckan.

Fler än någonsin vill gå med i Nato

Samtidigt som missnöjet är stort mot regeringen Kristerssons hantering av ansökan är det fler än någonsin som nu vill gå med i Nato, enligt undersökningen.

Hela 70 procent svarar ja på att ansluta till försvarsalliansen medan så få som 17 procent säger nej tack.

– Det ökande stödet för Nato kan hänga samman med att vi skickar mer resurser till Ukraina. Undersökningen gjordes under onsdag och torsdag, och nyheten att Tyskland skickar Leopard-stridsvagnar kan också ha påverkat, säger Karin Nelsson.

Undersökningen från Aftonbladet/Demoskop

Vilket betyg skulle du vilja ge regeringens hantering Sveriges Natoansökan den senaste veckan?

Mycket bra – 6 procent

Ganska bra – 13 procent

Varken bra eller dåligt – 18 procent

Ganska dåligt – 22 procent

Mycket dåligt – 36 procent

Tveksam, vet ej – 5 procent

1 290 personer har deltagit i webbundersökningen mellan den 25-26 januari.

Läs även: Kristersson sågas efter ursäkten: ”Ska vi inte göra Ankara till huvudstad direkt?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag