Ronie Berggren: Silbersteins tragiska attack på Busch Thor

Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Tisdag 9 jul 2019 2019-07-09
E-post 802

Margit Silbersteins attack på Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna i Dagens Nyheter är en ledsam historia. Det är inte bara intellektuellt ohederligt. Utan absurt i att det riktas mot ett parti som har de längsta traditionerna av vänskap med Israel och det judiska folket. Det skriver Ronie Berggren, tidigare medlem i Kristdemokraterna, i sin första krönika för Nyheter Idag.

Antisemitismen växer i Europa.

Enligt en EU-rapport så har 44 procent av Europas judar i åldern 16-34 år utsatts för antisemitiska trakasserier. Det är en fördubbling av trakasserier i jämförelse med judar över 60 år.

Islamisk terrorism specifikt riktad mot judar är ett reellt hot. Den nya sekulära högerns motstånd mot kosherslakt, omskärelse av pojkar och syn på att separation mellan män och kvinnor oavsett kontext och sammanhang alltid innebär förtryck, ett annat.

I en tid när det inte blir lättare utan svårare att vara jude i Europa borde alla som betraktar sig som judar eller vänner till staten Israel och det judiska folket vara tacksamma för att det fortfarande finns politiker med ryggrad som står upp för den judiska minoritetens självklara rättigheter i Europa.

Jag vet inget parti som gör det bättre än Kristdemokraterna. Kristdemokraten Mikael Oscarsson arbetade ett årtionde för att få till stånd en minnesdag för Raoul Wallenberg. Kristdemokraten Lars Adaktusson arbetade som EU-parlamentariker för att värna relationen med Israel och är nu ordförande i Vänskapsförbundet Sverige–Israel. Kristdemokraternas ikoniska partiledare Alf Svensson satt i styrelsen för Svensk Israel-information.

Pingströrelsen ur vilken Kristdemokraterna härrör har en lång Israelvänlig historia vilket gör att det politiska engagemanget blir djupt och genuint.

I de utomstående analyserna av Kristdemokraterna betonas ofta sprickan mellan en mer konservativ och socialliberal falang. Men ifråga om Israel är Kristdemokraterna inte splittrade.

Därför framstår Margit Silbersteins kritik i Dagens Nyheter mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor mycket besynnerlig.

Silberstein – tidigare politisk kommentator på SVT – invänder mot Busch Thors uttalande om att folk måste bli ”svenska” och betonar att hon själv är av judisk börd. Hon firar minsann inte jul, betonar hon i en nästan tonårstrotsig text där hon skriver:

”Menar Ebba Busch Thor på allvar att det vore en fördel om jag hedrade Jesus födelse? För Ebba Busch Thor, som är kristen, är firandet den 24 december förstås rätt och riktigt, eftersom hon antagligen ser Jesus som Messias. Men han är inte min Messias. För oss judar är han inte Frälsaren, vi är fortfarande i väntans tider”, skriver Silberstein.

Ebba Busch Thor har bakgrund i Livets Ord vars band till Israel är omfattande. Jag besökte Livets Ord år 2000, när Benjamin Netanyahu var på besök. Han betonade glatt de kristna vänskapsbanden med Israel, långt bortom en medeltida antisemitisk kyrka.

Att Ebba Busch Thor själv är Israelvän och vän av det judiska folket blev uppenbart redan när hon kandiderade till partiledare och kritiker gjorde en grej av att hon vid en resa till Israel 2009 poserat i en IDF-tröja vid israeliska militärfordon.

Eller senare när Busch Thor vid flera tillfällen tagit strid för den judiska minoritetens rätt till trygghet och att hon talat om en ”judisk-kristen” etik som den naturliga i Sverige.

Margit Silbersteins kritik och nästan personliga agg mot Ebba Busch-Thor, framstår därför mycket besynnerlig. I en tid när hoten mot Europas judar ökar bör man värna de vänner man har, inte fjärma sig från dem.

Men tonårstrots knäcker inte moderskärlek. Och eftersom jag själv varit med i Kristdemokraterna känner jag partiet tillräckligt väl för att veta att Kristdemokraterna kommer att förbli en stabil vän till både Israel och till det judiska folket världen över även när stormen tilltar och oavsett varifrån kritiken kommer.

Det är en av Kristdemokraternas allra bästa egenskaper.

Ronie Berggren

Ronie Berggren driver den konservativa podcasten Amerikanska nyhetsanalyser och har även opinionssajten Ronie.se. Han har skrivit en bok om George W Bush som finns att köpa som e-bok på AdLibris och Bokus.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag