Rymning från Migrationsverkets förvar – sex på fri fot

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 9 sep 2019 2019-09-09
E-post 2926

MÄRSTA Tolv personer rymde från Migrationsverkets förvar i Märsta norr om Stockholm under natten till söndagen. Sex av dem kunde återföras till förvaret senare under morgonen, men resterande sex är fortfarande på fri fot.

I ett pressmeddelande skriver Migrationsverket att de tolv tog sig ut genom att slå sönder en ruta. Polis tillkallades och lyckades omhänderta sex av dem medan övriga är fortsatt avvikna.

Ingen ur Migrationsverkets personal eller av väktarna fick några fysiska skador i samband med rymningen.

– Stämningen är nu lugn inne på förvaret och under morgonen har vi haft samtal med de förvarstagna. Att förvaren ska vara trygga och säkra både för personer i förvar och våra medarbetare är någonting som vi arbetar kontinuerligt med och rymningar ser vi väldigt allvarligt på, säger Migrationsverkets presschef Per Ek i pressmeddelandet.

Aftonbladet skriver att ett större antal polispatruller sökte efter rymlingarna i närområdet.

– Vi hade väldigt många polisresurser där uppe, vilket berodde på en ren slump då det fanns en större resurs i samband med en trafikinsats i närheten, säger Mats Almquist, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till tidningen.

SVT Nyheter rapporterar att rymningen i sig inte olaglig, utan brottsmisstankarna rör i stället den skadegörelse som utfördes på förvarets fönster i samband med rymningen. Under söndagsmorgonen avslutades polisens sökande efter personerna, men de är alltjämt efterlysta.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter skedde rymningen på grund av att 80 personer ska tvångsutvisas till Afghanistan på tisdag.

– Alla som flydde är afghaner som ska utvisas på tisdag. De vill inte återvända till Afghanistan, för det är för mycket problem där nu. Det är för farligt. De hade en chans att rymma och tog den, säger en ung afghan som också ska utvisas, till SVT Nyheter.

Johanna Måhlén på Migrationsverkets presstjänst säger till Nyheter Idag att hon inte kan berätta om det rör sig om afghaner eller varför de satts i förvar. Enligt hennes uppgifter är det på måndagsmorgonen fem stycken som ännu är på fri fot.

Nyheter Idag frågar hur rymningen kunde ske:

– Det är något vi får utreda, om det är så att vi behöver vidta några åtgärder i efterhand, svarar Johanna Måhlén.

Fakta Migrationsverkets förvar

Beslut om att ta en person i förvar kan fattas av Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol. Förvarsbeslut används i huvudsak för att säkerställa att en person är tillgänglig för att kunna genomföra ett beslut om avvisning eller utvisning. Ett sådant beslut får bara fattas om det finns risk att personen hindrar verkställigheten av avvisnings- eller utvisningsbeslutet. Det går alltid att överklaga ett beslut om förvar till förvaltningsrätten. I maj 2019 hade Migrationsverket 502 förvarsplatser.

Källa: Migrationsverket

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag