”Rysk roulette” och ”dödsdans” – Silfverstrands (S) hårda ord om Sonesson (M)

Foto: Pressbild riksdagen samt staffanstorp.se
  • Torsdag 2 maj 2019 2019-05-02
E-post 148

Moderaterna i Staffanstorp och Skurup borde göra upp i en ”dödsdans” genom ”rysk roulette” om vem som ska bära titeln ”Svinarp”. Det skriver den förre detta riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand (S) på Facebook. Moderatledaren Christian Sonesson i Staffanstorp menar att kommentaren är osmaklig, men själv hävdar Silfverstrand att det är ironi.

I en Facebook-kommentar raljerar den förre detta socialdemokratiska riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand om Moderaterna i Skurup och Staffanstorp. ”Eftersom nu tydligen en maktkamp inletts om epitetet Svinarp mellan Staffanstorp och Skurup föreslår jag att de båda aspiranterna om hederstiteln strålar samman i en rysk roulette”, skrev Silfverstrand i en Facebook-kommentar.

Svinarp är en fiktiv skånsk kommun ur det politiska humorprogrammet ”Starke man” som SVT producerat. Rysk roulette är ett begrepp som beskriver en tävling med skjutvapen som har dödlig utgång för den som förlorar. I en senare kommentar skriver även Silfverstrand att ”det fiffiga är ju att vi genom den ryska rouletten skulle bli av med åtminstone en av dödsdansarna”.

En av de som Silfverstrand refererar till är Christian Sonesson, moderatledare och kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp. Han säger till Nyheter Idag att kommentarerna är över gränsen.

– Man ska kunna ha hårda debatter, men de måste vara sakliga. Här pratar man om meningsmotståndare som att det vore bra om en av dom dör. Det är graverande, säger Sonesson.

Vidare poängterar Sonesson att S inte sällan ”brunsmetar” M, KD och SD samtidigt som de har egna företrädare, som varit högt uppsatta, som fäller olämpliga kommentarer, säger Sonesson och refererar till Silfverstrands bakgrund som riksdagsledamot.

– Det är människor som sitter och skrattar att det bästa vore om jag eller Johan Bolinder dog. Jag tycker inte jag överreagerar, det måste finnas gränser.

Silfverstrand: ”Det är ironi”

När Nyheter Idag når Bengt Silfverstrand över telefon slår han ifrån sig kritiken från Sonesson. Han menar det är uppenbart att det handlar om ironi och han pekar på att Svinarp kommer just från humorprogrammet ”Starke man”.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är ironi. Det syftar på de högerextremistiska uttrycken som politiken har tagit i Staffanstorp och Skurup.

Både Staffanstorp och Skurup leds av borgerliga koalitioner. I Staffanstorp ingår även SD formellt det lokala styret, något som väckt skarp kritik på sina håll. Silfverstrand pekar bland annat på en omdiskuterad policy som Staffanstorp infört om att eventuella återvändande IS-terrorister inte är välkomna till kommunen samt att de ska förvägras kommunalt stöd, exempelvis försörjningsstöd.

– Man för en politik idag i Staffanstorp som till och med Ulf Kristersson har tagit avstånd ifrån, poängterar Silfverstrand.

Lyssna: Silfverstrand bemöter kritiken

 

Det resonemang som Silfverstrand ger uttryck för menar Sonesson är ”befängt”.

– Han har all rätt att tycka den politik vi för i Staffanstorp är fel, men det rättfärdigar inte att man tycker någon ska dö. Jag tycker inte det är högerextrem politik att man inte vill ge välfärdsförmåner till återvändande IS-terrorister.

Lyssna: Sonesson om Silfverstrands kommentarer

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag