Ryska UD nekar till anfall mot civila och vädjar till media: ”Granska er information noga”

Maria Zacharova Bild: Youtube
  • Torsdag 1 okt 2015 2015-10-01
E-post 609

SYRIEN Presstalesmannen för det ryska utrikesdepartementet, Maria Zacharova gick under onsdagen ut officiellt och tillbakavisade uppgifterna i västliga medier om att Ryssland bombat och dödat civila i sina luftattacker mot IS kontrollerade mål. Zacharova menade att Ryssland utsatts för en noga förberedd desinformationsattack och vädjade till media att vara kritisk till den information som sprids. 

Under onsdagen kom uppgifter om att Ryssland skulle ha attackerat och dödat civila i staden Homs i västra Syrien. Bakom uppgifterna står den amerikanska nyhetsbyrån Reuters som i sin ursprungliga rapport citerade en icke namngiven amerikansk regeringskälla. Nya uppgifter från Reuters gör nu gällande att det endast skall ha varit civila som dödats i luftangreppen. Denna gång hänvisar Reuter till uppgifter på Twitter.

– Alla dödsoffer i dagens ryska luftangrepp över norra Homs var civila, skriver Khaled Khoja, ledare för den turkietbaserade syriska nationella koalitionen på Twitter enligt Reuters.

USA:s försvarsminister Ashton Carter sade på en presskonferens att Pentagon inte kan bekräfta anklagelserna, men att NATO var bekymrade över uppgifterna att andra mål än IS till kan ha attackerats. Carter sade också att det vore ett stort misstag av Ryssland att stödja Assad i kriget mot andra väpnade motståndsgrupper än IS.

– Genom att stödja Assad och attackera alla som är emot honom gör man sig till fiende med hela resten av Syrien, sade Carter som menar att flera av de stridande motståndsgrupperna kommer att behövas i en kommande fredsförhandling.

Rysslands inställning är att det inte går att bekämpa terroristgrupper såsom IS och Al Quaida i ett inbördeskrig utan stöd från landets officiella regering. Den ryska ledningen uppmanar även fler länder att gå med i alliansen mot Islamiska Staten som av president Vladimir Putin beskrevs som ett mycket stort hot mot omvärlden i ett tal i FN nyligen.

Enligt ryska medier har ryskt flyg genomfört 8 flygattacker varav samtliga var riktade mot IS. Attackerna skall enligt Ryssland ha varit mycket lyckade. Det ryska flygvapnet säger sig ha slagit ut vapenlager, sambandscentraler, oljedepåer och stabsfunktioner, meddelar den engelskspråkiga ryska nyhetskanalen Russia Today, som även publicerar filmer som sägs visa några av attackerna mot IS.

Även det ryska utrikesdepartementets presstalesman Maria Zacharova tillbakavisade under onsdagen bestämt alla uppgifter om anfall av civila mål i en intervju med den den ryska nyhetskanalen Life News. Där sade Sacharova att ett informationskrig mot Ryssland har inletts och vädjade till samtliga i massmedia att noggrant granska sin information.

– Ryssland hade inte ens hunnit inleda attacken och utrikesminister Lavrov hade knappt hunnit öppna munnen i säkerhetsrådet innan planterad information började spridas i otaliga västmedier. Jag vill framhålla att detta är en typisk informationsattack som uppenbarligen var noga förberedd, sade Sacharova i intervjun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag