Så använder regeringen coronakrisen för att pressa företag att skriva på kollektivavtal

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 27 mar 2020 2020-03-27
E-post

SVERIGE En bärande del i de stödpaket som regeringen och dess stödpartier hittills rullat ut är korttidspermitteringarna som ger företag möjlighet att permittera anställda istället för att varsla, och staten tar en del av kostnaden. Men utan kollektivavtal begränsas företagens möjligheter att anpassa permitteringarna, något som Breakit skrev om först.

Tillväxtverket har fått uppdraget av regeringen att administrera korttidsjobben, som korttidspermitteringen även kallas.

“Har man inte ett kollektivavtal, så ska minst 70 procent av medarbetarna inom driftsenheten godkänna och delta i korttidsarbete. Den arbetstids- och löneminskning som har avtalats ska vara densamma för alla deltagande arbetstagare inom driftsenheten”, skriver myndigheten på sin hemsida.

I en lagrådsremiss i arbetet med krispakets korttidspermitteringar lobbade de två fackförbunden LO och SSR för att diskriminera företag utan kollektivavtal. Man drev på för att tvinga alla företag att ansluta sig till kollektivavtal.

”LO och Akademikerförbundet SSR anser att arbetsgivare utan kollektivavtal inte ska ha möjlighet att ansöka om stöd enligt det nya systemet. LO framhåller att en facklig motpart är en garant för att korttidsarbete används när det är relevant och att arbetstagare skyddas och inte tvingas att gå med på uppgörelser.”

Företag utan kollektivavtal fick till slut trots LO:s och SSR:s protester möjligheter att ta del av korttidspermitteringarna. Men det är särbehandling. Minst 70 procent av de anställda måste korttidspermitteras.

Vilket innebär att om exempelvis en butik med både fysisk och onlinebutik skulle tvingas permittera alla lika mycket även om lagerpersonal skulle ha fullt upp och butikspersonalen litet om det är samma driftsenhet.

Om de skulle teckna kollektivavtal – som ofta är på upp till tre år – skulle de däremot kunna skräddarsy permitteringarna tillsammans med facket.

Skillnader mellan företag med och utan kollektivavtal

1. Facket kan fördela vilka grupper på ett kollektivavtalsanslutet företag som omfattas eller inte.

2. I ej kollektivavtalade företag måste alla permitteras, och alla lika mycket. I ett företag med kollektivavtal kan man ha olika procents arbetstid för de anställda.

3. I ej anslutna företag måste minst 70 procent av de anställda gå med på korttidspermittering.

Vi behöver ditt stöd nu

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag