Så hyllade civilministerns sambo Adolf Hitler

Foto: privat samt wikimedia commons
  • Onsdag 8 dec 2021 2021-12-08
E-post 1229

”Adolf visste vad han skulle göra med dessa as, han byggde rum och fyllde dem med gas”, inleds låten som civilminister Ida Karkiainens sambo låtit producera. Låten är en cover på nazistbandet Pluton Svea. Men själv förnekar Karkiainen kopplingar till vit makt-miljö.

Nu kan Nyheter Idag avslöja nya uppgifter som visar att Sveriges civilminister Ida Karkiainen haft kopplingar till vit makt-miljö. När Karkiainen är knappt 16 år gammal flyttar hon ihop med Mattias Lind, i dag känd från metal-bandet Raubtier där han spelar slagverk.

Men vid denna tid, när paret flyttar in i en egen lägenhet, var Lind redan aktiv med att skapa musik. Tillammans med en annan person skrev Lind en låt med egen text. Låten börjar med en hyllning till Adolf Hitler.

”Adolf visste vad han skulle göra med dessa as, han byggde rum och fyllde med gas”, lyder inledningen på låten som fått titeln ”Sverige står i brand”.

Lyssna även på: Podden: Hitlerhälsningen och hyckleriet

En cover på nazistiska Pluton Svea

Det var Aftonbladet som först omnämnde covern. I en fråga till Karkiainen berättar tidningen att de har uppgifter från flera håll om att civilministerns sambo gjort en cover på en av vit makt-bandet Pluton Sveas låtar.

– Det har jag ingen kännedom om, svarade hon då till Aftonbladet.

Originallåten från Pluton Svea, som heter ”Nu drar S.A ut” har en annan text där slutklämmen lyder att ”nu drar Stormavdelningen ut”, vilket är en referens till nazistiska Sturmabteilung, förkortat S.A.

Men textraden om att ”Adolf visste vad han skulle göra med dessa as, han byggde rum och fyllde dem med gas” har inte skrivits av Pluton Svea utan av civilministerns sambo Mattias Lind och en person till.

Förnekar alla kopplingar till vit makt-miljön

Efter att Nyheter Idag först avslöjade att Karkiainen gör en Hitlerhälsning på en bild till tonerna av vit makt-musik har civilministern flera gånger dementerat att hon skulle haft någon koppling till just vit makt-miljön.

”Jag har ingen bakgrund i vit-makt-miljön”, skriver hon i en Facebookstatus. I en senare och betydligt längre Facebookstatus berättar Karkiainen att hon haft ett samtal med statsminister Magdalena Andersson med anledning av Nyheter Idags avslöjande.

Där kommenterar hon även uppgiften om att Karkiainens sambo figurerat med en sydstatsflagga, något som Expressen var först att uppmärksamma.

”Jag förklarade att jag borde ha tagit tydligare avstånd i en intervju på frågan om sydstatsflaggan i min sambos bands replokal och det rasistiska den står för, inte bara hålla mig till det faktum jag inte är ansvarig för hur det ser ut där”, skriver hon.

Källor: ”Aldrig sett henne stänga av vit makt-musik”

Till en början förklarade Karkiainen till medier att det på sin höjd har spelats Ultima Thule på någon fest hemma hos henne. Senare har hon även medgett till Aftonbladet att vit makt-musik har förekommit.

– Det spelades musik av många som ville styra låtlistan. Musik som jag inte står för. Vad andra spelade kan jag inte ta ansvar för. Jag brukade stänga av om jag märkte att det förekom vit makt-musik, men det gjorde jag förmodligen inte alla gånger, säger hon till Aftonbladet.

Nyheter Idag har talat med en person som flera gånger befunnit sig på fester hemma hos Karkiainen. Den källan uppger att hen aldrig sett eller uppfattat att Karkiainen skulle reagerat på, eller stängt av, när det spelats nazistisk musik.

– Hennes pojkvän Mattias Lind var drivande i att göra Hitlerhälsningar och många hakade på. Det var sådan jargong hemma hos Karkiainen och Lind, berättar uppgiftslämnaren för Nyheter Idag.

Läs även: Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

Läs även: Ville Karkiainen bara vara farlig?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag