Så ser svenskarnas lånevanor ut i 2022

  • Lördag 9 jul 2022 2022-07-09
E-post

Svenska hushåll fortsätter att ta allt större lån, det pekar åtminstone statistik från Finansinspektionen (FI) på. Dessutom ökade svenskarnas konsumtionslån med 81 procent mellan 2010 och 2021, närmare bestämt har det vuxit från 150 miljarder kronor till 273 miljarder kronor på 11 år.

På ytan kan svenska befolkningen verka som individer med väldigt ordnad ekonomi. Men ser man närmare tyder studier på annat. Svenskar lånar nämligen allt mer till prylar, resor och annan konsumtion.

Stora såväl som små lån ökar i landet

Stora lån på över 250 000 kronor ökar enligt rapporter från Finansinspektionen samtidigt som små konto- och kortkrediter samt köp med faktura också ökat. Faktiskt så har de små lånen ökat från runt fyra miljarder kronor till mer än 50 miljarder kronor bara under de senaste tio åren.

Bakom de stora lånen består bostadslånen av 82 procent. I december 2020 uppgick bostadslånen till 2 572 miljarder kronor. Stora bostadslån är dock nödvändigtvis inget dåligt, då de flesta som beviljas ett sådant lån har rätt ekonomiska förutsättningar för att klara att betala av lånen i tid.

Tillväxttakten av små lån och krediter oroar

Det är snarare de mindre lånen som oroar. I genomsnitt betalade personer med blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, 8 procent av sin inkomst i räntor och amorteringar för lånet 2020.

En av anledningarna till den snabba tillväxttakten av små lån och krediter beror bland annat på fler fakturor och avbetalningar, något som har att göra med ökad e-handel i landet.

Vidare, enligt Finansinspektionen, fick 5,7 procent låntagare inkassokrav. Antalet personer med inkassokrav har generellt minskat sedan 2018 men ökade något igen mellan 2019 och 2020. 8 procent av låntagarna under 25 år fick ett inkassokrav redan inom fem månader.

Fler låneförmedlare dyker upp

I takt med att e-handel, handel med faktura och avbetalningar ökar, samt att fler svenskar generellt lånar pengar, dyker även allt fler låneförmedlare upp på den svenska marknaden.

Låneförmedlare fungerar som mellanhänder mellan långivare och låntagare för att göra själva låneprocessen mer smidig. Istället för att konsumenter ska jämföra diverse kostnader och räntor hos olika långivare kan de gå via låneförmedlare för att hitta rätt lån omedelbart.

Att kunna låna pengar online gör det dessutom mycket enklare för konsumenter att överhuvudtaget kunna ta ut lån, eftersom de då slipper vända sig till en fysisk bank för att få extra pengar i fickan.

Hur kommer den svenska lånemarknaden se ut i framtiden?

Huruvida antalet lån som tas ut kommer sjunka eller öka är svårt att svara på. På samma sätt är det ingen som vet om de svenska hushållens totala skulder kommer öka eller inte.

I skriven stund når inflationen i Sverige nya toppnoteringar, vilket kan vara fördelaktigt för de som redan har många lån eller ett stort. När inflation ökar blir trots allt pengarna mindre värda, vilket också gäller för existerande lån.

I takt med att e-handel blir större och större kan konsumtionslån troligen komma att fortsätta i samma spår som de gör idag. Men åter igen, ingen kan svara på hur saker och ting kan komma att se ut om några år. Vi får helt enkelt vänta och se.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag