Säg hejdå till fläskkotletterna: Straffskatterna ska få dig att äta grönt enligt Vegonormen
ALMEDALEN Under måndagen arrangerade tidningen Syre i samarbete med Svensk mat- och miljöinformation en föreläsning om kampanjen Vegonorm. Kampanjen handlar om att vända dagens köttnorm till en vegetarisk norm där basalternativet är vegetariskt, och kött istället är specialkost. – Att försöka minska och fasa ut djurindustrin är ett mål, säger Per-Anders Jande från Svensk mat- och miljöinformation.
Istället för bacon till frukost kan det bli broccoli. I alla fall om Per-Anders Jande från Svensk mat- och miljöinformation får som han vill. Under en föreläsning hos tidningen Syre i Almedalen berättade han om planerna på att ändra matnormerna där animalisk föda blir undantaget och grönsakerna blir norm, en så kallad ”vegonorm”. Och det ser ut som att Jande får med sig människor på sin linje.
– Vi startade den här kampanjen på allvar i höstas. Den håller fortfarande på att växa och vi rekryterar nya medlemmar, säger han.
Köttskatt och indragna jordbrukssubventioner
För att minska köttätandet föreslår Jande att använda ekonomiska styrmedel som köttskatt, men även att dra in jordbrukssubventioner. Systemet med subventioner är något som bland annat hanteras av EU i stor skala varför det skulle vara möjligt att ändra marknaden på politisk väg.
– Dels får mejeriindustrin direktstöd men det mesta är det gårdsstöd som är ett stöd till lantbrukare generellt baserat på hur mycket mark man odlar. Eftersom foder är det som odlas mest i Sverige går mycket av skattepengarna till djurindustrin.
Han menar även att subventionerna bidrar till mer konsumtion av animalisk mat.
– Man skulle nog inte kunna bedriva en kött- och mjölkindustri i den omfattning vi gör idag om inte de här subventionerna fanns.
Argumenten: Hälsa, miljö och global rättvisa
Trots att många köttälskare är starkt kritiska till köttskatt och mindre köttproduktion menar Jande att det ändå finns flera argument till att byta ut animalisk föda till vegetarisk. Ett av de argumentet är inte särskilt långsökt.
– Djur i djurindustrin, de som vi äter, de mår inte bra, säger Jande
Människors hälsa är en annan faktor han poängterar. Jande, som själv har en mage som signalerar stor pondus, berättar att vi äter alldeles för mycket kött och animaliska produkter för att det ska vara hälsosamt för oss idag. Det sista betydande argumentet han framför är miljön och global rättvisa.
– Kött är väldigt resurskrävande att framställa. Det innebär en väldigt kraftig miljöpåverkan, poängterar han.
– Den här stora köttindustrin bidrar också till att man slår ut mindre jordbruk i fattiga länder i jakt på jordbruksmark som man vill odla foder på, säger han också.