Sanandaji kritiserar BRÅ för att de mörkar statistik om invandrares brottslighet

Polis övervakar en festival. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 15 jan 2017 2017-01-15
E-post 1088

STOCKHOLM Brottsförebyggande rådet har hela tiden suttit på information om olika invandrargruppers brottslighet, men har sedan 2005 valt att i praktiken mörka denna information – trots att många politiker och debattörer efterfrågat den. Nu möter Brå kritik från nationalekonomen Tino Sanandaji. ”Brå ägnar sig åt ideologiskt aktivism”, skriver han på Facebook.

Det rasar en debatt i sociala medier inför kvällens SVT Uppdrag Granskning där frågan om invandrares brottslighet ska debatteras. I en tidigare artikel har Nyheter Idag berättat att kritiker menar att sådan statistik tenderar att bli rasbiologi. Men nationalekonomen Tino Sanandaji skriver på Facebook att den statistiken har funnits hela tiden, att den inte publicerats beror på att Brottsförebyggande rådet valt att hålla det hemligt.

”Brå för fortfarande data på brottsregistrerade designat att kopplas till ursprung, de har bara valt att inte sammanställa det offentligt sen 2005. Forskare som Jerzy Sarnecki har tillgång till statistiken, och har använd det flera gånger, såsom 2013. Att uppdatera rapporten skulle kosta några promille av Brås budget på hundra miljoner per år”, poängterar Sanandaji på Facebook.

I sin kritik mot Brå menar Sanandaji att myndigheten ägnar sig åt ”ideologisk aktivism”.

”Det finns inga rationella skäl för Brå att vägra uppdatera fakta om invandrares överrepresentation i brott. Forskningens uppdrag är att upplysa, inte mörka. Brå kommer inte att kunna dölja statistiken för evig, och skadar myndighetens långsiktiga trovärdighet. Ingen med ren mjöl i påsen mörkar statistik”, argumenterar han.

Ägnar ett helt kapitel åt invandrares brottslighet i sin nya bok ”Massutmaning”

Frågan om brottslighet kopplat till människors bakgrund är ett ämne som Sanandaji ägnat mycket uppmärksamhet. Han är aktuell med boken ”Massutmaning” där han belyser statistik och fakta om hur invandringen påverkat Sverige, både socialt och ekonomiskt. På Facebook berättar han att ett helt kapitel i boken är ägnat just åt invandrares brottslighet.

”Min bok Massutmaning ägnar ett kapitel åt om ’Invandring och brott’. Det finns över 30 studier i Sverige som citerar data om invandrares brott i Sverige sen 1970-talet, och även äldre studier om mord i Stockholm. Att det inte finns statistik är en ren och skär påhitt i syfte att lura folk. Brå för detaljerad statistik men väljer att inte visa det genom att helt enkelt inte sammanställa det. Forskare har bevisligen tillgång till statistiken”, poängterar han.

Vill du ta del av statistiken som mörkats av Brottsförebyggande rådet? Beställ Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” här!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag