Sänkt straff för den vänsterextrema vapenfabriken i Jönköping
JÖNKÖPING I tingsrätten dömdes vänsterextremisten Jonas Linde till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, men idag sänktes straffet i hovrätten.
När två lettiska inbrottstjuvar klippte upp låset till en förvaringscontainer i jakt på diesel tidigt på morgonen den 6 juni förra året anade de inte att de skulle finna en regelrätt vapenfabrik, där vapendelar som förts in från USA sattes ihop och bearbetades så att vapnen blev funktionsdugliga. Huvudsakligen rörde det sig om halvautomatiska gevär av typen AR-15, en vapentyp som använts i många uppmärksammade masskjutningar, inklusive moskéattacken i Nya Zeeland som krävde 50 dödsoffer.
Upptäckten blev startskottet för en utredning som skulle blottlägga ett omfattande nätverk av vänsterextrema som i Jönköping bland annat tagit över den lokala avdelningen av IOGT-NTO och använder deras lokal Martinsgården som träningsläger i väntan på den väpnade revolutionen där eliten skall likvideras och staten ta kontroll över alla delar av samhället.
Läs mer: Vänsterextremist döms för grovt vapenbrott – revolutionen får vänta
Vänsterextremisten Jonas Linde dömdes i tingsrätten till fem års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, men domen överklagades av både Linde och åklagaren. Den senare yrkade på attt straffet skulle skräpas, inte minst då hon menade att Linde borde dömas för att ha fört in vapnen till Sverige.
Hovrätten gör samma bedömning av skuldfrågan som i tingsrätten, men kommer fram till att brottet inte uppfyller kriterierna för att räknas som synnerligen grovt, varför han endast döms för grovt vapenbrott. För grovt vapenbrott är straffskalan fängelse mellan två och fem år, och hovrätten landar i att fyra års fängelse är ett lämpligt straff, utan att närmare kommentera varför maxstraff inte utdöms.
Hovrätten konstaterar inledningsvis att antalet vapen, fem halvautomatiska gevär, inte är tillräckligt stort för att i sig motivera att det skall rubriceras som synnerligen grovt, och att en förmildrande omständighet är att endast ett av vapnen var färdigställt när polisen slog till mot vapenfabriken. De omständigheter som anses vara försvårande, att det rör sig om militära vapen som enligt hovrätten saknar legalt användningsområde och är ”av särskild farlig beskaffenhet” och att ett antal av patronerna varit helmantlade och försedda med stålkula vilket gör dem extra lämpliga att använda mot personer med skyddsutrustning, som poliser, samt att brottet varit ideologiskt motiverat och att vapnen innehafts i en kriminell miljö, är enligt hovrätten inte tillräckligt för att vapenbrottet skall betecknas som synnerligen grovt.
Läs mer: Vapen och vänsterextremism del 1 – vad som hände i Jönköping
Läs mer: Vapen och vänsterextremism del 2 – vad som antagligen inte hände i Jönköping
Hej där.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.