”Sanningen ska göra er fria” – Väckelsestämning när ryska hotet mot Sverige togs upp av generalmajor i Almedalen

Nyheter Idag
  • Onsdag 6 jul 2016 2016-07-06
E-post 87

ALMEDALEN Det var fortsatt stort fokus på det ryska hotet mot Sverige när Försvarspolitisk Arena under onsdagen fortsatte sin seminarieserie i Almedalen. Seminarierna fick stundtals väckelselika undertoner där Jesus citerades.
– Sanningen ska göra er fria! förkunnade seminariets moderator Johan Wiktorin.

– Vad förväntar ni er? Vad förväntar ni er?

Försvarsbloggaren Johan Wiktorin går mellan två seminarier likt en väckelsepredikant runt bland publiken för att lyssna in stämningen. Plötsligt utbrister en man:

– Sanningen!

– Sanningen ska göra er fria! svarar Wiktorin, en referens till Johannesevangeliet i Bibeln.

Sammanlagt har ett drygt hundratal journalister, politiker, lobbyister och andra nyfikna trotsat regnet och trängs för att följa de försvarspolitiska seminarierna.

Försvarsexperten varnar: Afghanska flyktingbarn kan vara Putins ”migrationsvapen”

På en storbildskärm visas därefter TV-bilder från beredskapsåren under andra världskriget innan kartor med en framtida rysk invasion av Sverige presenteras.

– Det intressanta ur rysk synvinkel är inte att ockupera Sverige, det hör forntiden till, det hör kalla kriget till. Det sannolika är att man vill låna mindre delar av Sverige för att förhindra Nato, förklarar generalmajor Karlis Neretnieks.

I det tänkta krigsscenariot invaderas Gotland, Nynäshamn och Blekinge i en överraskningsattack samtidigt som kryssningsrobotar regnar ned över Sverige. Målet är att erövra och behålla Gotland för att därefter ostört kunna invadera Baltikum.

– Nu kommer Nato ha det besvärligt om ryssarna lyckas, konstaterar Neretnieks.

– Lyckas ryssarna med det här borde Baltikumoperationen vara tämligen enkel.

Den 66-årige generalmajoren passar även på att tala sig varm för att alliera sig med Nato för att stå emot en rysk invasion, men att en sådan allians kan komma att möta folkligt motstånd.

– Man kommer självfallet mobilisera sina proselyter här i Sverige som kommer driva sina kampanjer för att Nato är det värsta man kan tänka sig om de får basera sig här i Sverige, säger han.

När det är dags för frågor från publiken är det flera som är engagerade och oroas över hotet som målas upp av panelen. Men alla tycks inte köpa budskapet om ett stort militärt ryskt hot mot Sverige.

– Tror ni på allvar att Ryssland kommer att anfalla Sverige? utbrister en man.

Frågan möts av skratt från publiken.

– Frågan är egentligen fel ställd. Det du borde fråga om är; tror någon på allvar att Ryssland eventuellt skulle kunna hitta på några dumheter i Baltikum? Det är den frågan som ska besvaras! säger Neretnieks uppfordrande.

Under ett annat seminarium reser sig en kvinna som sitter längst fram i publiken och marscherar demonstrativt ut.

– Gud! Jävla låg nivå det är på det här seminariet! Skam! Fy fan! utbrister hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag