Försvarsexperten varnar: Afghanska flyktingbarn kan vara Putins ”migrationsvapen”

  • Tisdag 5 jul 2016 2016-07-05
E-post 488

ALMEDALEN Afghanska flyktingbarn som kommer till Skandinavien kan i själva verket vara en del av så kallad asymmetrisk krigföring i ’gråzonen’. Det berättade försvarsforskaren Lars Nicander under ett seminarie på tisdagen i Almedalen. – Det finns uppgifter om migrationsvapen, sade han.

Försvarshögskolan arrangerade ett seminarium med titel ”Ryska påverksans- och hybridaktioner – hur ser hoten ut? Hur bemöter vi dem?” där försvarsfoskaren Lars Nicander varnade för olika former av så kallad asymmetrisk krigföring i ’gråzonen’. Ett av dessa hot var migrationsvapnet, förklarade Nicander.

– Det finns uppgifter om migrationsvapen. Överenskommelsen mellan Ryssland och Iran, att de här flyktinglägren på Irans sida med Afghanska flyktingbarn, att man skar ner subsidierna 50 procent eller till viss del helt för att få igång flyktingströmmar.

Ett konkret exempel han nämnde var när grannlandet Finland fick erfara en flyktingström vid de egna gränserna.

– Finska ambassadören René Nyberg beskrev igår hur finnarna fick påtryckningar, att man fick flyktingar över finska gränsen som annars är väldigt välbevakad.

Vidare berättade Nicander även att Ryssland på olika sätt försöker påverka sin omvärld. Som ett exempel tog han upp vad han kallade ”energivapnet” där Ryssland utövat påtryckningar mot Ukraina med indragen leverans av gas. Det är en mångbottnat konflikt där Ukraina inte betalat gasräkningar i tid, men där samtidigt Ryssland höjt priset på gas eftersom Ukraina ville närma sig EU.

Ett annat exempel var påtryckningar mot Frankrike när Ryssland ville köpa två hangarfartyg av Mistral-klass. Det började med att Ryssland beställde de bägge fartygen och betalade i förskott, men efter krisen i Ukraina och synnerligen Krim beslutade Frankrike att stoppa affären. Dessa fartyg har senare sålts till Egypten istället.

– Man satte påtryckningar mot Frankrike om att få köpa de här, nu blev det inte så, berättade Nicander.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag