SAS misstänker: ”Vår kampanj har blivit kidnappad”

Foto: SAS
  • Onsdag 12 feb 2020 2020-02-12
E-post 1965

SVERIGE I flygbolaget SAS nya reklamfilm förmedlades budskapet att ingenting är genuint skandinaviskt och att allting som kännetecknar våra länder kommer utifrån. Reklamfilmen togs ned efter kort tid, och nu skriver företaget i ett pressmeddelande att man misstänker en ”attack”.

Reklamfilmen, som är producerad av den danska reklambyrån ”&Co” och regisserad av svensken Gustav Johansson, inleds med att en kvinnoröst på engelska frågar vad som är genuint skandinaviskt.

– Absolut ingenting, svarar hon sig själv. Allt är kopierat.

Demokrati, föräldraledighet, väderkvarnar, cykelåkande och en rad andra företeelser har vi hämtat från andra länder, säger rösten.

Många, inte minst tongivande röster inom Sverigedemokraterna, reagerade starkt på budskapet och filmen fick övervägande negativa omdömen på Youtube. Inte långt efter att den publicerades togs den ned.

Nu har SAS kommenterat saken i ett pressmeddelande:

”När vi tittar på mönstret och antalet reaktioner på vår film finns det anledning att misstänka en attack och att vår kampanj har blivit kidnappad. Vi vill inte riskera att bli en plattform för någon annans värderingar, som vi inte står för. Därför har vi för tillfället tagit ner filmerna från våra kanaler och diskuterar nu nästa steg.”

Budskapet – ”att resor berikar oss” – står man dock fortfarande bakom. SAS utvecklar:

”När vi reser både influerar vi och influeras av andra. De erfarenheter vi tar med oss från våra resor påverkar oss som individer men också våra samhällen.

Vi på SAS är stolta över vårt skandinaviska ursprung och de värderingar som präglar våra öppna, jämställda och demokratiska samhällen.”

Nyheter Idag har sökt SAS pressansvariga och fått meddelat att alla är ”upptagna för tillfället”.

Läs även: SR svarar om Rebecca & Fiona: ”De får ingen plattform”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag