Schweiz folkomröstar om att lägga ner public service

Foto: Pixabay
  • Fredag 16 feb 2018 2018-02-16
E-post 1692

SCHWEIZ Precis som i Sverige betalar man TV-avgift för att finansiera Public Service. Den 4 mars kommer Schweiz hålla en folkomröstning om huruvida man ska skrota TV-avgiften och därmed avskaffa public service helt.

Den 4 mars kommer Schweiz folkomrösta om att slopa TV-avgiften. Skulle ja-sidan vinna kommer det innebära en fullkomlig nedläggning av public service i landet, uppger tidningen Journalisten.

Idag ligger TV-avgiften i Schweiz på ungefär 4000 kronor per år per hushåll och ser till att finansiera 7 TV-stationer, 17 radiostationer och 34 privata lokala radio- och TV-kanaler runt om i landet.

Under 2017 kom förslaget fram till omröstning i förbundsförsamlingen i Schweiz. Förslaget hade lagts fram av det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet. Förslaget röstades ner men kommer nu avgöras via en folkomröstningen den 4 mars.

Enligt Journalisten ska det finnas ett brett folkligt stöd för att behålla TV-avgiften i Schweiz, trots detta kommer nu frågan avgöras i en folkomröstning.

Europeiska journalistförbundet varnar för negativa konsekvenser om avgiften skulle läggas ner. Schweiz har flera språk som talas av dess invånare och ett avskaffande av public service skulle leda till en försvagning av den gemensamma nationella identitet, varna journalistförbundet för.

I Sverige diskuterades det nu i riksdagen om huruvida TV-avgiften ska försvinna och ersättas med en skatt för att finansiera public service. Alla i Sverige kommer behöva betala tv-skatt från och med 1 januari 2019 även om de inte äger en TV.

LÄS ÄVEN: Partierna överens: Alla ska tvingas betala tv-skatt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag