Partierna överens: Alla ska tvingas betala tv-skatt

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 19 sep 2017 2017-09-19
E-post 310

SVERIGE Alla i Sverige ska från och med 1 januari 2019 tvingas betala tv-skatt, oavsett de äger en TV eller ej. Det skriver Bonniers branschorgan Resumé.

Enligt Jan Scherman, som tidigare bland annat varit VD för TV4 och TV-chef på Aftonbladet, har public service-kommittén kommit överens om att slopa den så kallade tv-licensen till förmån för en skatt som alla måste betala. Den som avstår från att äga en tv för att han eller hon inte vill finansiera de statliga mediebolagen kommer i framtiden alltså inte att komma undan skatten.

Förre TCO-ordföranden Sture Nordh pekas enligt Resumés uppgifter ut som ”ingenjören” bakom överenskommelsen som alla åtta riksdagspartier står bakom. Från och med 1 januari kommer alla att få betala omkring 1 300 kronor per år i tv-skatt. För ett hushåll med två arbetande vuxna blir det ett skattepåslag med 2 600 kronor per år. Samtidigt slipper de betala den så kallade tv-licensen som i praktiken även den är en skatt.

Den nya tv-skatten ska dessutom vara progressiv med en brytpunkt vid en årsinkomst på 130 000 kronor per år. Om man tjänar under det beloppet får man betala en lägre tv-skatt. Omkring tio procent av befolkningen beräknas slippa skatten helt och hållet.

En konsekvens av att tv-skatten blir obligatorisk för alla blir att Radiotjänst i Kiruna (Rikab) med 150 anställda förlorar sitt syfte. Att en för Kiruna så pass stor arbetsgivare eventuellt måste läggas ned kan komma att slå hårt mot staden.

Public service-kommittén kommer att överlämna sina förslag till förändringar av den svenska statsmedian till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) den 16 oktober. Tv-skatten, såväl i sin nuvarande form som sin planerade, används för att finansiera Sveriges Television och Sveriges Radio. Sammanlagt handlar det om över åtta miljarder kronor per år.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag