SD i Falkenberg anmäler valfusk – partiets valsedlar packades aldrig upp

Foto: News Øresund - Johan Wessman / Bengt Nyman
  • Torsdag 23 aug 2018 2018-08-23
E-post 2000

FALKENBERG När invånarna i Falkenbergs kommun kom till stadshuset för att förtidsrösta på onsdagen saknades namnvalsedlar för Sverigedemokraterna. Partiets lokala ordförande kallar det valfusk och har anmält saken till polisen.

Falkenbergs kommun bekräftar på sin sajt att valsedlar från Sverigedemokraterna inte ställdes fram i stadshusets vallokal när förtidsröstningen inleddes på onsdagen. Det var de så kallade namnvalsedlarna, där man kan kryssa för en viss persons namn, som kommunen av någon anledning inte packade upp.

Valnämndens ordförande Maj-Lis Wolfhagen kallar det ”ett handhavandefel i samband med uppackning”.

– Vi tar händelsen på stort allvar och har tagit kontakt med Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för valet för att informera om det inträffade. Även statens valmyndighet är informerade, säger Maj-Lis Wolfhagen i ett uttalande.

Hittade obrutna förpackningar

Hon förklarar dock inte varför kommunen glömde att packa upp just SD:s namnvalsedlar. Sara-Lena Bjälkö, ordförande för SD i Falkenberg, berättar på Facebook att det var hon som slog larm om att det saknades valsedlar, och hon kallar det valfusk.

”Valfusk vill väl ingen ha och när sådant händer måste det ledsamt nog uppmärksammas”, skriver hon och berättar hur hon själv fick följa med till förvaringsrummet i stadshuset, där hon hittade valsedlarna i obrutna förpackningar.

På torsdagen skriver hon att partiet har polisanmält händelsen. ”Viktigaste nu är att tiden som är kvar av valperioden går rätt tillväga och att det som har hänt rättar till sig”, skriver Sara-Lena Bjälkö.

Läs även: Ojämlikt när svenskarna röstar – bara vissa kommuner garanterar valhemligheten

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag