Sentio: Endast 18 procent tycker regeringen gör ett bra jobb med integration

Morgan Johansson (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 14 mar 2017 2017-03-14
E-post 1679

SVERIGE Endast 18 procent av svenskarna svarar att de tycker den rödgröna regeringen gör ett bra jobb i frågan om invandring och integration. Det visar en mätning från Nyheter Idag utförd av opinionsinstitutet Sentio. Ingen av Morgan Johanssons (S) tre pressekreterare har velat kommentera mätningen. – Jag är chockad över att 18 procent tycker att regeringen gör ett bra jobb, säger Hanif Bali (M) till Nyheter Idag.

Under februari månad undersökte Nyheter Idag, med hjälp av opinionsinstitutet Sentio, hur allmänheten upplever att den rödgröna regeringen hanterar frågor om integration och invandring. En majoritet om 62 procent svarar att regeringen gör ett dåligt jobb och endast 18 procent svarar att de gör ett bra jobb. Samtidigt valde 20 procent svarsalternativet ”vet ej”.

Rensat för de som saknar uppfattning i frågan är skillnaden ännu större. Hela 77,5 procent, alltså mer än tre fjärdedelar av befolkningen, svarar att regeringen gör ett dåligt jobb och endast 22,5 procent svarar att de istället gör ett bra jobb.

Nyheter Idag har mejlat mätningen till justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons samtliga tre pressekreterare för att få en kommentar. En vecka senare har ingen av tjänstemännen återkopplat eller visat intresse av att svara på våra frågor.

Däremot har vi talat med oppositionspolitikern Hanif Bali i Moderaterna och han säger att han är chockad över siffrorna.

– Jag är chockad över att 18 procent tycker regeringen gör ett bra jobb.

– Det är tider av faktaresistens, trumpifiering och alternativa fakta. De här människorna har kanske gått på det här att regeringen gör ett bra jobb. Sådant är farligt. Socialdemokraterna ska väl ta en ny strategi om att motarbeta alternativa fakta, förhoppningsvis kan den strategin får ner den här siffran.

Samtidigt är det en förkrossande majoritet som svarar att regeringen gör ett dåligt jobb i frågor om invandring och integration. Detta menar Hanif Bali är ett bra betyg för den stora massan av väljarkåren.

– Ja, det visar att de flesta svenskar är välinformerade och kloka, säger han.

SD: ”Uppenbart att det här projektet inte fungerar”

Nyheter Idag har även talat med Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna. Precis som Hanif Bali är han förvånad att så många som 18 procent tycker att regeringen gör ett bra jobb i de här frågorna. Han tror att den siffran kan komma att sjunka ytterligare.

– Det är uppenbart att det här projektet inte fungerar, där man låter hundratusentals människor från helt andra kulturer, på en kort tidsperiod, bosätta sig i Sverige utan att det finns någon realistisk plan för hur det ska fungera. De blundar och hoppas, det kunde man förstå från början att det skulle misslyckas.

För att den rödgröna regeringen ska kunna bättra på sitt förtroende i den här frågan tror Vinge att det är hårdhandskar som krävs.

– Dels kan regeringen minska invandringen ytterligare. Det finns en uppfattning om att gränsen är stängd, men det är den inte. Det kommer lika många idag som det gjorde innan rekordinvandringen hösten 2015. Dessutom måste man visa att man menar allvar med att många av de här inte kommer kunna stanna, utan man måste sätta igång återvandringen av människor.

Är inte det hjärtlöst att utvisa människor?

– Det som är hjärtlöst är snarare att lura hit tio tusentals människor, som tvingas anlita flyktingsmugglare och ta stora risker på båtresor över medelhavet, när det som väntar i Sverige är en förutsättningslös tillvaro utan jobb eller bostäder.

Frågan som respondenterna svarade på var ”anser du att regeringen gör ett bra eller dåligt jobb i frågan om invandring och integration”. Mätningen utfördes av Sentio i februari med webbpanel tillsammans med förra månadens opinionsmätning.

Nyheter Idag mejlade Morgan Johanssons samtliga pressekreterare den 8 mars och har ännu, tisdagen den 14 mars, fortfarande inte fått något svar på våra frågor.

Borde Morgan Johansson kommentera mätningen?
2018 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag