SJ-chef får sparken – kallade ensamkommande för ”barnlajvare”
STOCKHOLM En högt uppsatt chef tvingas lämna sitt uppdrag efter att ha använt uttrycket ”barnlajvare” om ensamkommande barn. ”Det är någonting jag ångrar djupt, det är ett nedsättande begrepp”, säger mannen till Resumé.
I maj spreds en debattartikel från en C-politiker om att de 9 000 ensamkommande är en ekonomisk resurs för Sverige. SJ-chefen höll inte med, utan skrev på Facebook:
”Knappast. Barnlajvare utan skyddsskäl kostar 35 miljarder bara i år. Jag kan tänka mig andra sätt att använda pengarna.”
I en intervju i ETC motiverar han varför han kallade gruppen för ”barnlajvare”.
– Det grundar sig i att fyra av fem har fått uppskriven ålder. Det vill säga att man inte är barn, säger han.
ETC: Men åldersbestämningarna är ju väldigt ifrågasatta.
– Jag vet det. Men det är ändå det system som finns.
Du är en högt uppsatt chef på statligt ägda SJ, är det en lämplig ton i sociala medier att skriva så här?
– Det är slarvigt uttryckt. Men det är till en gammal vän som jag skrev det här. Mina privata åsikter ska inte blandas ihop med den tjänst jag har på SJ.
Du skrev inte i en privat chatt. Massor av människor har sett inlägget.
– Där har jag varit oförståndig. Jag har sett det som att jag kommunicerat med en god vän. I sådana sammanhang kan man använda uttryck som man inte på något sätt skulle använda i en offentlig diskussion.
Före midsommar fick mannen lämna sina uppdrag på SJ. Monica Berglund är ställföreträdande kommunikationsdirektör på SJ, hon säger att mannen har uttryckt sig på ett sätt som gör det omöjligt för honom att fortsätta på jobbet, enligt Resumé.
– SJ har mycket tydliga värderingar och kundlöftet till SJ:s resenärer är: ”Vem du än är, vart du än ska”. Våra värdeord pålitlig, enkel, mänsklig och härlig ska genomsyra hela SJ:s verksamhet och vårt agerande, både internt och externt, säger Berglund.
Mannen känner nu ånger efter det inträffade.
– Det är någonting jag ångrar djupt, det är ett nedsättande begrepp.