Skandia varnar: Kommunerna skyldiga miljardbelopp i pensionsskulder

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Måndag 4 sep 2017 2017-09-04
E-post

SVERIGE Försäkringsbolaget Skandia varnar i en ny rapport för att Sveriges kommuner har en samlad pensionsskuld på över 200 miljarder kronor. I rapporten rekommenderar Skandia att samtliga kommuner prioriterar avbetalning av skulderna, speciellt avbefolkningskommuner där färre människor kommer behöva dela på en större kostnad.

Kommunerna är skyldiga att betala sina före detta och nuvarande anställda pension, det som kallas för pensionsskulden. Nu varnar försäkringsbolaget Skandia i en ny rapport att pensionsskulden är så stor att kommunerna tappat kontrollen över deras finansiering, det uppger Sveriges Radio.

– Riskerna är uppenbara. Antingen måste man sänka välfärden eller höja skatten, säger Greger Gustafson, affärsansvarig på försäkringsbolaget Skandia, till Sveriges Radio.

Den samlade pensionsskulden ligger på omkring 235 miljarder kronor. Pensionsskulden minskade med 9 miljarder under 2016, främst på grund av att mer pengar betalas ut.

Det finns en stor ojämlikhet med pensionsskulden från kommun till kommun. Pajala kommun har en pensionsskuld på över 40 000 kronor per invånare samtidigt som den motsvarande siffran i Sjöbo är 578 kronor per invånare.

Greger Gustavsson anser att kommunerna bör prioritera pensionsskulden i deras finansiering genom att spara mer, speciellt kommuner med en minskande befolkning där allt färre människor kommer behöva dela på en större kostnad.

Enligt intresseorganisationen Sveriges kommuner och landstings chefsekonom, Annika Wallenskog ägnar sig Skandia åt en typ av skrämselpropaganda. Wallenskog anser att kommunerna och landstingen har bra kolla på sina skulder och att en prioritering av att betala av pensionsskulden kan vara en felbedömning.

– Just nu minskar pensionsskulden och kommunerna och landstingen har de högsta pensionskostnaderna nu och några år framöver. Utifrån det perspektivet kanske det inte är så bra, säger Annika Wallenskog, till Sveriges Radio.

– De har så höga pensionskostnader redan och det är väldigt stora investeringsbehov i kommunerna och landstingen, och då kan det vara bättre för dem att lägga pengarna på investeringar, säger Annika Wallenskog, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag