Skitnödigt av TV4 att stoppa DN:s reklamfilm

Stillbild ur DN-reklamen. Foto: Faksimil dn.se
  • Fredag 24 aug 2018 2018-08-24
E-post 5

BLOGG En reklamfilm från DN stoppas av TV4 eftersom den driver med invandringskritiker. Däremot accepterar tv-kanalen reklamfilmer som skämtar om miljöengagemang. Skitnödigheten har nått en ny nivå.

Det finns en fara i ett allt mer polariserat samhälle. Det är inte att vi tycker olika eller bli förbannade över olika saker. Faran ligger i de som försöker vara alla till lags, det blir utspätt, tråkigt och till slut menlöst.

Jag kallar det skitnödighet. Du vet, den där ”politiskt korrekta” mellanchefen som är livrädd för att trampa snett. Allt måste gå enligt manus och stryka omvärlden medhårs. Riskminimering och kommunikationsplaner. Och där lyckas Tv4 uppenbart spela i en egen liga.

För det första. Jag, om någon, är den sista som försvarar DN. Det är inte någon hemlighet vad jag tycker om denna publikation. Däremot har vi alla våra principer, så även jag, och när TV4 stoppar en DN-reklamfilm på grund av samtidens nya ”politiska korrekthet” är jag nödgad att markera.

I filmen driver DN indirekt med SD och uppmanar tittaren att köpa DN för att få korrekt fakta. En tämligen harmlös reklamfilm, ungefär som man kan förvänta sig från den tidningen. Egentligen inget konstigt alls.

Enligt Magnus Törnblom på TV4 är det extra känsligt i valtider att göra narr av politiska partier, ett resonemang jag har mycket svårt att förstå. Det är väl nu, i valtider, som reklam och kommunikation har bäst nytta av att anspela på politik? Det är ju nu det har som högst relevans.

Och för det andra, vem skulle bli arg över reklamfilmen? Invandringskritiker? Sverigedemokraterna? Deras väljare? Knappast. För det första betalar de i låg utsträckning för DN och för det andra är de inte oävna att ge igen med samma mynt – och mot DN är det som sagt öppet mål.

För mig är det obegripligt varför reklamfilmen stoppas. Man kan förstås resonera att DN:s egen skitnödighet nu slår tillbaka emot dom, men det är en försumbar lustighet om detta ska sätta en ny nivå av ängslighet i svenska medier.

Jag tror både demokratin och det politiska samtalet mår bättre av ett friare förhållningssätt till politisk kommunikation. Folk är trots allt inte dummare än att de kan dra sina egna slutsatser av vad de ser.

Där behöver inte TV4 eller några andra mediejättar agera filter. Tvärtom, låt hellre alla åsiktsyttringar, utspel och reklamproduktioner visas fritt.

Det blir så mycket roligare för alla.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag