Skolchefen: Attacken kan vara planerad – Polisen var förberedda på upploppet

Polis ingriper mot stenkastning vid Alléskolan i Hallsberg Foto: Privat
  • Måndag 6 mar 2017 2017-03-06
E-post 109

HALLSBERG Poliser i beredskap och extra ronderingar från vaktbolag. Alléskolan var beredda på att något skulle kunna hända under måndagen. Det berättar Alléskolans skolchef Marie Kilk för Nyheter Idag. – Vi beställde ronderingar av ett vakbolag under måndagen, säger Kilk.

Marie Kilk, skolchef på Alléskolan, har precis avslutat ett möte med skolans ledningsgrupp angående måndagens händelser när Nyheter Idag når henne för en intervju. Hon är lugn men verkar ändå chockad över attacken där ett gäng på 20-30 personer tagit sig till Hallsberg för att gå till angrepp mot gymnasieskolan. Marie misstänker, i likhet med polisen, att måndagens händelser var kopplade till det bråk som ägde rum på Alléskolan under fredagen.

– Mycket talar för att det här var en fortsättning på oroligheterna från i fredags. Vi är ju på skolan tack och lov oerhört förskonade från den här typen av händelser. Men i fredags uppstod bråk mellan två grupperingar om vardera tio, tolv personer.

Skolledningens tog händelsen på allvar och inledde dialog med polisen. Man tog även beslut om att beställa in extra ronderingar från skolan vaktbolag utifall något skulle hända under måndagen. Hallsbergs områdespolis hade ändrat sina scheman och fanns på plats i området förberedda på eventuella angrepp. Marie beskriver måndagsförmiddagen.

– Vi startade dagen idag med ledningsgruppsmöten, träff med våra områdespoliser i Hallsberg och med krisledningsgruppen. Det som händer sen är ju att vi får besked. Nu pratar vi fortfarande förmiddag vid tiosnåret om att det är en stor grupp, ett stort gäng, helt eller delvis maskerade, som kommer från järnvägsstationen och tagit sig hit till Hallsberg och är på väg ner mot skolområdet.

– Sen dröjer det inte särskilt länge innan vi får besked från polisen att vi ska se till att alla elever och all personal ska ta sig inomhus.

Skolledningen skickar ut ett meddelande via skolans interna kommunikationskanaler om att samtliga ska hålla sig inomhus tills polisen gett klartecken om att faran är över.

– Och där blev vi fast i två timmar nästan och sen hade vi naturligtvis många av personalen utplacerade utanför alla entréer så att ingen skulle råka, eller försöka, ta sig ut.

Områdespoliserna i Hallsberg kallar på förstärkning och fyra till fem piketbussar samt insatsstyrkor ska ha anlänt, uppger Marie Kilk. Gänget ska ha försvunnit och kommit tillbaka beväpnade med tillhyggen, stenar och påkar. Elva personer grips av polis.

Men de här personerna, kom de från Örebro då eller?

– Jag vet inte. Det har ju filmats en hel del och det blir ju ett jobb i första hand för polisen naturligtvis men även för oss att försöka identifiera de här. Sannolikt är ju de allra flesta i alla fall inte tillhörande Alléskolan.

LÄS ÄVEN: Claes följde efter och filmade upploppsmakarna: ”Bråk mellan invandrargrupper”

Vet ni vad bråket handlade om ungefär?

– Nej, det finns ju lika många versioner av det här, rykten och spekulationer, som… Det är ju alltid så, alla skyller på alla, men att det idag handlar om någon typ av hämndaktion från i fredags, det står ju klart.

Marie misstänker att fredagens händelser inte var välplanerade, något som däremot kan sägas om måndagens skolattack.

– Ja, alltså sannolikt var inte det planerat att det skulle bli bråk. Det som skedde idag var helt klart planerat. Det som skedde i fredags var sannolikt inte det utan det var två grupperingar som helt enkelt drabbade samman.

Det var grupperingar på skolan då eller?

– Nej, det fanns ju på skolan men sannolikt de allra flesta hör inte till skolan, utan man hade tagit sig hit. Sannolikt för att markera, inte för att slåss.

Hur tänker ni gå vidare?

– Ja just nu försöker jag ju bara landa i det här. Det är nästan overkligt. Men vad vi gör är att vi kommer att ha ytterligare avstämningar med polisen här under eftermiddagen, kvällen för att lägga upp en plan för morgondagen. Vi informerar givetvis elever och personal på vårt intranät om eventuella åtgärder som vi behöver vidta och sen kommer vi informera allmänheten via vår hemsida.

Hur har personal reagerat?

– Ska jag vara riktigt ärligt har jag knappt hunnit träffa övriga, men det är klart att det är obehagligt att komma till jobbet en måndagsmorgon och sen bli instängd i en lokal under två timmar och samtidigt läsa på nätet att det förekommer stenkastning på poliser och reportrar. Men jag upplever ändå då att de, flera hundra, som var inlåsta förstod ju att det handlar om att säkerställa att ingen ska komma till skada vilket ingen heller gjorde.

Tror du att det här kommer fortsätta nu eller vad har ni för plan?

– Alltså vi ska ju inte ha personer här som inte har anknytning till skolan. Det ska ju vara elever eller personal som finns här och det är inte alltid så enkelt. Vi har inget legitimationskrav eller så men här behöver vi hitta ett system som fungerar. Det har även diskuteras om skolan vara låst, att man måste ha en egen nyckel eller kod för att komma in. Vår skola består av en mängd byggnader och en mängd entréer. Det är oerhört svårt att lösa problemet. Dessutom skedde ju den här konfrontationen utomhus, det var inte ens så att man var inne i skolbyggnaden. Det var mellan skola och idrottshall. Då löser det ju inga problem att låsa dörrarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag