Claes följde efter och filmade upploppsmakarna: ”Bråk mellan invandrargrupperingar”

  • Måndag 6 mar 2017 2017-03-06
E-post 1974

ÖREBRO Ett upplopp med stenkastning och allmänt kaos bröt ut vid en skola i det lilla samhället Hallsberg utanför Örebro. Videobilder från platsen visar hur polisen springer med hjälmar för att jaga tag i upploppsmakarna. – Det var bara en ren slump att ingen polis fick en sten i huvudet innan man fick på sig hjälmarna, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen Örebro Län, till Nyheter Idag.

Dramatiska scener utspelades vid en skola i Hallsberg utanför Örebro under måndagen. Kravallutrustad polis fick sättas in för att stävja ett upplopp och det var ren tur att ingen polisman skadades. Det berättar Örebropolisens presstalesperson Stefan Dangart när Nyheter Idag ringer.

–Vid niotiden imorse fick vi indikationer på att någonting skulle hända vid Alléskolan i Hallsberg. Sannolikt kopplat till ett bråk som var där i fredags. Så vi åkte dit med lokala polisen och kunde se att det samlades ett 20-25-tal människor i närheten som såg ut att stämma överens med information vi hade.

Ni fick indikationer?

–  Ja, det var information och hur vi får information går vi inte ut med, men vi fick information om att det kunde vara någonting på gång.

– Det inleddes ett händelseförlopp där det kom att kastas sten mot polisen. Vi fick dit förstärkning, då skingrade sig det här gänget men de återkom efter ett tag maskerade och beväpnade med stenar som de kastade mot polisen. Jag tror att vår närvaro på platsen där gjorde att det planerade angreppet aldrig blev av, de kom att rikta sin aversion mot oss istället då och kastade sten på polisen. Inga uppgifter om personskador, men det var bara en ren slump att ingen polis fick en sten i huvudet innan man fick på sig hjälmarna.

Polisen har gripit totalt 11 personer som är misstänkta för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel. De gripna är födda mellan 1989 och 2001. Möjligen har en utav dem koppling till skolan men det är någonting som utredningen får visa senare, berättar Dangart.

–  Det var ett tiotal poliser som deltog i insatsen, säger han.

Cirkulerade utanför skolan: ”Bråk mellan invandrargrupperingar”

Nyheter Idag har talat med Claes Mård och Nayana Gulstad som har barn på skolan i Hallsberg. Han berättar att hans son befann sig på skolan samtidigt som det våldsamma upploppet utspelades i området. Själv begav han sig ut i bilen för att se vad som hände, samtidigt som Nayana filmade med sin mobiltelefon.

Han berättar att han ville vara på plats för att kunna utrymma sin son från skolan så snabbt som möjligt, om det skulle behövas.

– Det är någon form av bråk mellan invandrargrupperingar och det har varit bråk här tidigare, säger Claes och syftar på fredagens incident.

Han uppger att det ska ha varit en grupp om ungefär 20 personer som varit aktiva i upploppet. I videobilder, som Nyheter Idag kan visa, syns hur kravallutrustad polis springer framför bilen när Nayana filmar.

– Det är oroväckande. Hallsberg är en bra och lugn ort och skolan är exemplarisk och det är tragiskt att de där människorna som kommer utifrån ska komma hit och förstöra. Samtidigt tycker jag att polisen gjort en väldigt bra insats idag.

– Det var minst 10 polisbilar, fyra eller fem stora bussar med poliser. Det är en rejäl insats och det behövdes säkerligen också för de var ju såpass många.

Nayana berättar att skolan agerade föredömligt, inte minst genom att de låste in eleverna på skolan och att de hade någon form av vakter närvarande.

– Det var bra åtgärdsplanering från skolans sida. Väldigt mycket vakter och de hade på sig sina västar och de hade stängt dörrar så tyckte jag var väldigt bra.

Hade skolan vakter?

– Ja, så de måste ju ha förberett sig för detta så de hade den här åtgärden klar. Så det var väldigt bra gjort! Jag vet inte om de haft hot innan eller så, men de hade ju en incident i fredags så de kanske var förberedda efter den incidenten. Men det är ju obehagligt måste jag säga.

– Vår polis är duktiga, tycker man ska ha respekt för deras arbete. Såg ju hur de fick stenar på sig, det är inte klokt. Jag vet inte hur man ska lösa det här men Löfven får väl ta sig en tankeställare där, säger Nayana Gulstad till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag