”Socialdemokratiskt utsatta” – S urstarka i upploppsområden

Bild: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0 / Faksimil Twitter
  • Tisdag 19 apr 2022 2022-04-19
E-post

SVERIGE Under riksdagsvalet 2018 gjorde S succé i de områden där det under påsken utspelades omfattande, våldsamma upplopp. I flera av områdena har man över 50 procent av rösterna, vilket är nästan en dubbel så stor andel som på riksnivå. Det visar data från Valmyndighetens hemsida.

I Skäggetorp, där Linköpings korankravaller ägde rum, får S över 50 procent av rösterna i fyra av fem valdistrikt.

Det enda distrikt där man inte får en majoritet av rösterna är Skäggetorp 3. Dock är man fortfarande överlägset största parti i distriktet med 43,3 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018. På andraplats kommer Sverigedemokraterna med 21,6 procent, knappt hälften av Socialdemokraternas resultat.

Navestad i Norrköping, där omfattande kravaller med stenkastning mot polis skedde under söndagen, är uppdelat så att det tillhör tre olika valdistrikt: Guldringen m fl, Silverringen m fl och Hageby-Mamre. Även i dessa distrikt är röstfördelningen i Socialdemokraternas favör.

I Guldringen m fl får man 41,2 procent av rösterna, I Hageby-Mamre nära 39,9 procent och i Silverringen m fl 32,8 procent. Det ska tilläggas att framför allt Silverringen m fl är ett väldigt stort valdistrikt som täcker ett område som sträcker sig långt utanför Navestad.

Läs även: Socialdemokraterna favoritparti bland muslimer: ”Ideologisk närhet”

Korankravallerna i Örebro utspelade sig i de centrala delarna av staden efter att Paludans inplanerade demonstration flyttats till Sveaparken. Från början var den dock tänkt att äga rum i den invandrartäta stadsdelen Vivalla, där S får över 65 procent i samtliga valdistrikt.

Bäst resultat gör emellertid regeringspartiet i Rinkeby i Stockholm, där det uppstod kravaller efter att Rasmus Paludan brände en koran under påskafton. I valdistriktet Spånga 21 Rinkeby gör S storslam med 68,5 procent av rösterna. I Spånga 22 Rinkebysvängen Ö ligger siffran på 76,8 procent.

På riksnivå kammade S hem 28,3 procent av rösterna i valet 2018, avrundat uppåt.

”Särskilt socialdemokratiskt utsatta områden”

Gemensamt för områdena är också att valdeltagandet är generellt sett lägre än i riket som helhet. I till exempel Spånga 22 Rinkebysvängen Ö ligger valdeltagandet på 53,4 procent. Siffran på riksnivå är 87,2.

Att Socialdemokraterna har högt stöd i utsatta områden har uppmärksammats flera gånger i debatten. Däribland av den moderate riksdagsmannen Hanif Bali som använt uttrycket ”särskilt socialdemokratiskt utsatta områden”.

Läs även: Polisen om upploppen i Örebro: ”Ibland får man flytta på sig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag