Polisen om upploppen i Örebro: ”Ibland får man flytta på sig”

Bild: Faksimil Facebook
  • Lördag 16 apr 2022 2022-04-16
E-post 422

ÖREBRO Efter polisreträtten i Linköping ägde nya våldsamma kravaller rum i Örebro under långfredagen i samband med Paludans inplanerade demonstration. Återigen fick polisen dra sig tillbaka medan deras fordon sattes i brand. Men polisen vill inte kalla tillbakadragandet för en reträtt.
– Ibland får man flytta på sig av taktiska skäl, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin till Nyheter Idag.

Det var klockan fem under långfredagen som Paludans koranbränning var tänkt att äga rum vid Sveaparken i centrala Örebro. Paludan hade tidigare fått tillstånd att bränna koranen i den invandrartäta stadsdelen Vivalla, men polisen valde att flytta platsen för sammankomsten till Sveaparken. Då utbröt upploppet där istället.

Upploppsmakare kastade stenar och bangers mot polisen och polisfordon kapades och sattes i brand.

Läs även: Flera poliser skadade i Örebro – polisbuss kapades och brändes

På sin webbplats skriver polisen klockan 19.57 att läget i Sveaparken är att betrakta som lugnt och att ”de flesta motdemonstranterna har lämnat parken”.

Strax efter elva på kvällen meddelar de till Nyheter Idag att situationen fortfarande är lugn.

– Just nu är läget under kontroll. Vi har inga pågående våldsamheter nu, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin.

– Vi har inga folksamlingar nu utav betydelse, tillägger han.

Expressens reporter Johan Ronge meddelade vid ett tillfälle att han inte kunde se någon polisbil vid platsen förutom de som stod i brand. Men att de ska ha retirerat vill inte polisen kännas vid.

– Retirera vet jag inte… Man omgrupperar ju hela tiden utifrån lägesbilden för att kunna hantera det så gott det går. Ibland får man flytta på sig av taktiska skäl. Att man gör det har med taktik att göra så det är inte något vi kan kommentera, säger Hedelin.

Men ni lämnade platsen där våldsamheterna ägde rum?

– Inte helt, utan vi flyttade på oss. Vi fanns ju kvar i området, men man får ju flytta styrkan utifrån situationen, hur det ser ut på plats.

– Vi har varit där hela tiden egentligen, vi har inte lämnat. Men nu har vi varit där för en stund sedan och spanat av så det inte finns något kvar där som behöver hanteras.

Enligt Hedelin var det fyra stycken polisfordon som sattes i brand under upploppen. Cirka tolv poliser har kommit till skada. Ingen av dessa ska ha åsamkats livshotande eller allvarliga skador.

Utöver de skadade poliserna ska även en privatperson ha träffats av en sten i huvudet, uppger SVT.

Ingen person har gripits i samband med upploppen.

Läs även: Här blockerar upploppsmakare väg i Skäggetorp

Läs även: Polisen retirerar från korankravaller: ”Vill undvika våld”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag