Sparkade ingenjören James Damore i debattartikel: ”Google har blivit en sekt”

James Damore Foto: Youtube
  • Onsdag 16 aug 2017 2017-08-16
E-post

USA Ingenjören James Damore, som i veckan sparkades från Google efter att han framfört intern kritik mot företagets mångfaldsstrategi, ger nu sin syn på saken i en debattartikel. I artikeln skriver Damore att företaget liknar en sekt. Han ställer även frågan om hur Google, som anställer de smartaste människorna i världen, kunnat bli så ideologiskt drivet och intolerant.

Ingenjören James Damore som avskedades från Google efter att han postat sina åsikter om Googles mångfaldsstrategi på ett internt forum kommenterar under fredagen händelsen i en debattartikel i tidningen The Wall Street Journal. I artikeln ger Damore sin syn på varför Google avskedat honom. Han jämför även företaget med en sekt.

”För många, inklusive mig själv, har jobbet på Google blivit en stor del av vår identitet. Det har blivit som en sekt med dess egna ledare och heliga trossatser. Alla anställda trodde blint att vi rättfärdigt måste upprätthålla det heliga mottot ’Var inte ondskan'”, skriver Damore och fortsätter:

”I mitt 10-sidiga dokument gav jag, vad jag anser vara, väl motiverade, välgrundade och goda argument, men som jag också skrev, var det åsikter. Åsikter som jag länge känt mig rädd att yttra på grund av Googles ’ideologiska ekokammare’, skriver han.

”Mitt avskedande bekräftar de farhågorna. Hur blev Google, företaget som anställer de smartaste människorna i världen, så ideologiskt drivet och intolerant mot vetenskaplig debatt och välgrundade argument?”

Därefter tar James Damore upp det han kallar för ”offentlig shaming”. En strategi som han menar används för att avskräcka människor från att våga säga emot politiska instruktioner som kommer från ledningen.

”Offentlig ’shaming’ tjänar inte bara till att visa dygden hos de som hänger ut de ’icke rättrogna’ men syftar även till att varna andra att samma straff väntar dem om de inte faller in i ledet”, skriver Damore och fortsätter: ”Det är med sorg jag lämnar Google och tvingas bevittna företagets tystande av en öppen och ärlig diskussion. Om Google fortsätter att ignorera de mycket angelägna frågor som uppkommer från dess mångfaldspolitik och företagskultur, kommer företaget att bli blint i framtiden – oförmöget att möta behoven hos sina beundransvärda medarbetare och säkerställa besvikelsen bland sina miljarder användare.”

Manifestet som ledde till Damores avskedande handlade om skälen till att färre kvinnor väljer teknikjobb och krävde mer ideologisk mångfald på Google. Googles VD, Sundar Pichai, ansåg att Damore hade spridit ”skadliga könsstereotyper på arbetsplatsen”. Detta trots att många psykologer, män som kvinnor, anser att manifestet var vetenskapligt korrekt. Det skriver fyra forskare i en insändare på debattsajten Quilette.

Damores uppsägning har orsakat en storm av kritik. Enligt uppgift är 50 procent av de anställda i Google emot beslutet och det har även fått en krönikör på tidningen New York Times att kräva Googles VD Sundar Pichai’s avgång.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag