Springare: ”Alla förstår att jag inte vill förinta någon – Är journalisterna så rädda för mig?”

Peter Springare. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 20 mar 2017 2017-03-20
E-post 3465

SVERIGE ”Det är uppenbart av kontexten att det inte är bokstavligt”, säger Springare om kritiken efter att han använt ordet ”förinta” om vänsterextrema journalister. Nu föreslår Peter Springare tre åtgärder som kan förbättra debattklimatet och som gör det svårt för vänsterextrema journalisters aktivism.

Kritikstormen mot Peter Springare har varit hård efter att han använt ordet ”förinta” i ett Facebookinlägg. Springare har bemött kritiken i en krönika och han har även svarat på några frågor från Nyheter Idag om vad han menade.

– Det är uppenbart av kontexten att det inte är bokstavligt. Jag tyckte det var självklart av kontexten att jag inte vill utplåna någon i meningen att skada dom, utan stoppa dåliga journalistiska arbetsmetoder. Om det var oklart, har jag redan förtydligat att jag inte vill utplåna någon.

– De som fortsätter hävda att jag vill ”förinta” någon, de sätter ord i munnen på mig och missförstår medvetet.

Skulle du kunna uttrycka det du menade på ett annat sätt?

– Självklart. Det jag vill ha sagt är att få bort den här destruktiva agendan som inte tillför något, som bara sprider oro. Jag känner inte längre igen mig i medier mot hur det brukade vara förr.

Men om du vill få bort vänsterextrema journalister från medier, blir inte du själv ett hot mot yttrandefrihet?

– Det är en bra fråga. Jag pratar om de här extrema krafterna. När det går så långt att man misstänker att det påverkar journalistiken, då måste man säga ifrån.

Springare berättar att han har tre förslag för hur debattklimatet kan bli bättre, något som skulle försvåra för vänsterextremisters journalistiska aktivism.

1. Inte skänka legitimitet åt uppenbart oseriösa debattörer och journalister.

2. Göra folk medvetna att det finns journalister med en agenda. Det i sin tur sätter press på redaktioner.

3. Göra det lättare att driva förtalsmål mot den som sprider missaktning. Idag är det en svår process att få rätt, synnerligen mot medier, poängterar Springare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag