SR fälls för osakligt inslag om Israel

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 feb 2019 2019-02-12
E-post

SVERIGE Granskningsnämnden för radio och tv fäller Sveriges Radio för osaklighet i ett inslag om en inställd fotbollsmatch i Israel. Korrespondenten Cecilia Uddén gav intrycket att Israel anklagade Argentina för terrorism – när det i själva verket var palestinierna som pekades ut.

Det granskade inslaget sändes i P1:s program ”Godmorgon, världen!” den 10 juni i fjol och handlade om fotbolls-VM som snart skulle gå av stapeln. Då skedde följande ordväxling mellan programledaren och Egypten-korrespondenten Cecilia Uddén.

– Nu är ju lagen inne i slutfasen av sina förberedelser med träningslandskamper på schemat. Cecilia Uddén, Argentina med en av världens bästa spelare genom tiderna – Messi – har ju skapat stor uppståndelse, vad jag förstår, i både Israel och arabvärlden den senaste veckan.

– Ja, och det efter att Argentina skulle spela en vänskapsmatch i Israel, men ställde in den efter att Israels sport- och kulturminister flyttade matchen från Haifa till Jerusalem. Och det ansågs så kontroversiellt att Argentina ställde in detta, vilket har gjort att Israels regering och Israels kultur- och sportminister har anklagat dem för terrorism och jämfört, till och med, med OS 1972 när elva israeliska idrottsmän mördades i en massaker i München, säger Uddén.

– Och man har tagit till stora, stora ord för att fördöma detta, att Argentina ställde in den matchen. Medan palestinier och hela arabvärlden hyllar både Messi och Argentina och ser detta som en stor politisk seger för palestinierna, fortsätter hon.

Fotbollsstjärnan hotades

I sin anmälan till Granskningsnämnden menar anmälaren att korrespondenten förmedlar en felaktig bild av vad som hände. Den huvudsakliga orsaken till att Argentina ställde in matchen var i själva verket att stjärnan Messi och hans lag blivit dödshotade av islamister efter att matchen flyttats till Jerusalem. Bland annat uppmanade ordföranden för det palestinska fotbollsförbundet folk att bränna Messis fotografier och tröja, uppger anmälaren.

Granskningsnämnden hänvisar i sitt beslut till en artikel i den israeliska tidningen Haaretz. Där står det att Israels kulturminister beskyllde palestinierna för att matchen ställdes in, anklagade dem för terrorism och jämförde med massakern på israeliska idrottsmän under OS i München 1972.

SR försvarar sig

I ett yttrande till Granskningsnämnden skriver SR att korrespondenten uttryckte sig otydligt i inslaget vilket oavsiktligt gav intrycket att Israel pekade ut Argentina för terrorism. Nämnden har ändå beslutat att fälla inslaget med följande motivering:

”Enligt nämndens mening innebär det förhållandet att korrespondenten inte närmare redogjorde för anledningarna till att Argentina ställde in matchen inte i sig att inslaget strider mot kravet på saklighet. Dock framstod det av hennes redogörelse som att Israel efter beslutet att ställa in matchen anklagat Argentina för terrorism. Anklagelsen var, enligt vad som framkommit i ärendet, i själva verket riktad mot palestinierna. Inslaget blev därmed missvisande och strider mot kravet på saklighet.”

SR är nu skyldigt att offentliggöra nämndens beslut ”på lämpligt sätt”.

Läs även: TV4 fälls för brunsmetning: ”Media ska inte syssla med den här typen av åsiktsförtryck”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag