Stefan Löfven prickas för sjunde gången av konstitutionsutskottet – värste statsministern någonsin

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 8 jun 2018 2018-06-08
E-post 9674

STOCKHOLM Efter att ha utrett it-skandalen på Transportstyrelsen kommer KU nu med sin kritik mot regeringen. Anders Ygeman (S) och Anna Johansson (S) får hårdast kritik av KU. Men även statsminister Stefan Löfven prickas – för sjunde gången.

På torsdagen den 7 juni kom konstitutionsutskottet, KU, med sitt betänkande efter granskningen av it-skandalen på Transportstyrelsen. KU riktar skarp kritik mot flera ledande socialdemokrater bland annat Anders Ygeman och Anna Johansson, uppger Sveriges Radio.

It-skandalen har haft många turer och de före detta ministrar som kritiseras hårt av KU är Anders Ygeman, tidigare inrikesminister, och Anna Johansson, tidigare infrastruktursminister.

Om Anna Johansson skriver KU följande:

”Frågan om att Transportstyrelsen medvetet agerat på ett sätt som medfört risker för rikets säkerhet togs inte upp mellan henne och hennes dåvarande statssekreterare. Det är enligt KU uppseendeväckande. Ansvaret för den bristfälliga relationen dem emellan är statsrådets”.

LÄS ÄVEN: S-minister som avgick efter IT-skandalen toppar riksdagslista i Göteborg

Hård kritik får även Anders Ygeman och KU skriver följande om honom:

”Granskningen visar att dåvarande inrikesminister Anders Ygeman förhållandevis tidigt blev informerad av sitt departement om det inträffade. Han bör då ha varit tillräckligt insatt för att förstå behovet av att följa utvecklingen och säkerställa att berörda departement och Statsrådsberedningen blev informerade. Justitiedepartementet, och kanske främst inrikesministerns statssekreterare, brast i dessa avseenden. Statsrådet bär ansvaret för dessa brister.”

Efter att kritiken även riktas mot statsminister Stefan Löfven har han nu ett föga smickrande rekord. Han är nu den statsminister som fått mest enig kritik från KU genom tiderna.

Något som påpekades av politiska motståndare i sociala medier.

Försvarsminister Peter Hultqvist slipper helt kritik av ett enigt KU som bedömer att han agerat på de uppgifter han fått.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag