S-minister som avgick efter IT-skandalen toppar riksdagslista i Göteborg

Anna Johansson. Foto: riksdagen
  • Måndag 9 apr 2018 2018-04-09
E-post 1411

GÖTEBORG Socialdemokraten Anna Johansson fick avgå som infrastrukturminister efter höstens IT-skandal. Nu står hon som förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Göteborg.

Det var kolumnisten Csaba Bene Perlenberg som först uppmärksammade att Johansson fortfarande åtnjuter stort förtroende av partikamraterna i Göteborg.

Anna Johansson var infrastrukturminister fram till IT-skandalen i fjol. Då röjdes hemlig information om exempelvis svenska agenters riktiga identitet när IBM tog över Transportstyrelsens IT-drift.

Johansson och partikamraten Anders Ygeman, som då var inrikesminister, fick båda avgå efter hot om misstroendevotum. Ygeman fick ett nytt uppdrag som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen – och Anna Johansson står alltså som förstanamn på den lokala riksdagslistan, trots skandalen. Det tackar hon sina partikamrater för på Twitter.

Csaba Bene Perlenberg kallar det tondövt att hon får fortsatt förtroende.

”Menar den socialdemokratiska partiapparaten i Göteborg att det inte är så allvarligt att hemliga svenska agenters identiteter och vanliga svenskars personuppgifter spridits vind för våg? Vad krävs för att Socialdemokraterna i Göteborg ska sakna förtroende för en av sina ledande representanter efter en veritabel regeringskris? Vad anser Socialdemokraterna i Göteborg vara allvarligare än en självförvållad risk för rikets säkerhet?”, skriver han i en kolumn för GT.

Läs även: Regeringen ignorerade Säpo:s varningar om IT-skandalen – ”Man verkade inte ta det hela på allvar”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag