Stenevi: ”Vi skulle ha möjlighet att ta emot betydligt fler än vi gör i dag”

Märta Stenevi (MP). Foto: SVT Play
  • Torsdag 22 apr 2021 2021-04-22
E-post 3408

SVERIGE Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet och minister i regeringen, tycker att Sverige kan ta emot ”betydligt fler” migranter än vi gör i dag. Det sade hon på onsdagen i SVT:s 30 minuter.

Ett av ämnena som togs upp i Anders Holmbergs intervju med Märta Stenevi var migrationspolitiken.

– Hur många som kommer till Sverige och söker asyl handlar framför allt om vad som händer runt omkring oss i världen. Det är 80 miljoner människor på flykt i dag. Vi har ingen möjlighet att ta emot 80 miljoner människor i Sverige, men vi skulle ha möjlighet att ta emot betydligt fler än vi gör i dag – det är jag övertygad om, sade ministern.

Märta Stenevi var emot den åtstramning av migrationspolitiken som skedde efter krisen 2015.

– Vi har väldigt stora utmaningar med integrationen i Sverige i dag, skulle jag säga. Men det handlar inte om antalet människor i första hand, det handlar om hur vi hanterar situationen kring de människor som kommer hit, sade Stenevi och nämnde bland annat ”hur vi ger dem möjlighet” att lära sig svenska och få jobb.

Holmberg: Men påverkas inte allt det där av om det kommer 10 000 i veckan?

– Jo, naturligtvis gör det det. Men att det påverkas och att en situation är svår är inte samma sak som att den inte går att göra någonting åt.

Nu har regeringen lagt fram ett lagförslag som bland annat innebär tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel.

– Det här är inte Miljöpartiets politik. Det här är inte vad vi hade infört om vi hade suttit själva i regering. Men det är däremot regeringens politik, och den är alltid en kompromiss mellan våra uppfattningar och Socialdemokraternas uppfattningar, därför att det är så en koalitionsregering fungerar, sade ministern.

Läs även: Stenevi (MP): ”Vi har fostrat pojkar och män att slå”

Läs även: Stenevi (MP): Vita kvinnor måste ”flytta på sig” för utlandsfödda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag