Stenevi (MP): ”Vi har fostrat pojkar och män att slå”

Märta Stenevi Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet CC BY-NC-ND 2.0
  • Onsdag 21 apr 2021 2021-04-21
E-post 2040

SVERIGE Det finns en ”destruktiv mansnorm” i Sverige som leder till att pojkar och män fostras att misshandla och ibland även döda sina närstående. Det har Märta Stenevi (MP) sagt i intervjuer för Dagens Samhälle och TV4 i veckan.

Märta Stenevi är språkrör för Miljöpartiet och jämställdhets- och bostadsminister i regeringen. I intervjun för Dagens Samhälle säger hon att en av de mest prioriterade frågorna på jämställdhetsområdet är att stoppa mäns våld mot kvinnor. Under de senaste veckorna har det skett flera uppmärksammade kvinnomord i Sverige.

DS: Vad tänker du om att våldet i nära relationer har ökat under pandemin?

– Det första jag tänker är att vi har ett djupt samhällsproblem i att vi fortfarande, 2021, har fostrat pojkar och män att slå. Här finns en destruktiv mansnorm som vi måste få bukt med, säger Stenevi.

– Så länge någon kvinna blir slagen i Sverige så kan vi inte vara nöjda. Våldet har ökat under pandemin när man inte kan komma ut eller komma ur relationen och få den luften. Det är ett oerhört stort problem.

Statsrådet kommer med en liknande kommentar i TV4:s Efter fem.

– Det är någonting som är djupt, djupt fel i att vi 2021 fortfarande lyckas fostra så många män och pojkar att slå och misshandla och i de värsta fallen döda sina närstående, sina partners. Det är också en normfråga som vi behöver ta i en gång för alla, för det måste vara stopp på mäns våld mot kvinnor nu.

Läs även: Stenevi (MP): Vita kvinnor måste ”flytta på sig” för utlandsfödda

Läs även: Stenevis (MP) varning: ”Vi ser hur islamofobin sprids”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag