Stöldligan med Thereza Eriksson i spetsen – nu åtalas pojkvännens 16-årige bror

Övervakningsbilder som knyter 16-åringen till brotten.
  • Fredag 3 maj 2019 2019-05-03
E-post 886

UDDEVALLA I slutet av förra året dömdes Thereza Eriksson – dotter till EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi)– tillsammans med två kumpaner för en serie fräcka stölder från äldre. När de greps satt även en 16-årig pojke i bilen, bror till Thereza Erikssons pojkvän. Nu åtalas han för sin del i brotten.

Stöldligan begick på kort tid fyra stölder mot äldre personer genom att under förevändningar som att de skulle kontrollera brandlarmet beredde sig tillgång till äldre människors hem – den yngsta var 85 år gammal vid tillfället – och medan Thereza Eriksson uppehöll offren rotade hennes pojkvän runt i lägenhet och lade beslag på smycken, kontanter samt bankkort med tillhörande koder. I slutet av förra året dömdes Thereza Eriksson, pojkvännen samt dennes kusin till fängelse för brotten.

Nu har den fjärde medlemmen i ligan åtalats. Han var 16 år gammal vid tillfället och är bror till pojkvännen. Han står åtalad för två fall av grov stöld, tre fall av bedrägeri och två fall av försök til bedrägeri. Han fönekar brott.

Övervakningsbilder visar bland annat hur 16-åringen använder stulna bankkort för att ta ut pengar och för att betala i olika affärer. Enligt honom visste han dock inte att korten var stulna.

– Jag fick ett kort av en kvinna, Thereza, jag anade inte, säger han i förhör.

Att han även åtalas för att ha deltagit i stölderna beror i första hand på att hans kusin pekar ut honom som drivande.

– Jag var med och sökte efter åldringar och när jag hittade [ett av offren] så var det NN som sa, ”honom tar vi”, berättar kusinen i förhör.

16-åringen är bosatt i Norge med sina föräldrar. Inför rättegången som äger rum nästa vecka ombads Barnevernstjänsten i hans hemkommun att inkomma med ett yttrande. Två möten bokades in med 16-åringen och hans föräldrar, men de uteblev båda gångerna.

Läs mer: EU-parlamentarikern Soraya Posts dotter döms för grova stölder från äldre

Stöd Nyheter idag genom att bli PLUS-kund för 69 kronor i månaden!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag