Storbritannien vill ge polisen tillgång till extremisters chatthistorik på Facebook

David Cameron omvaldes nyligen till premiärminister. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 13 maj 2015 2015-05-13
E-post

STORBRITANNIEN Det går åt fel håll i Storbritannien. Den religiösa extremismen hittar anhängare allt längre ned i åldrarna och för att en gång för alla kunna slå tillbaka mot vad som, enligt premiärminister David Cameron, inte är brittiskt föreslår hans parti nu utökade rättigheter för bland annat landets domstolar.

Ett av de första problemen som Storbritanniens premiärminister David Cameron vill tackla efter att han vunnit ytterligare fem år på 10 Downing Street är det växande problemet med den religiösa extremismen som hotar det öppna och demokratiska samhället.

Premiärministerns metoder verkar dock bli allt annat än öppna och demokratiska. Under ett möte i Storbritanniens nationella säkerhetsråd redogjorde Cameron för en rad förslag ämnade att slå mot de som inte hade brittiska värderingar.

– Alltför länge har vi varit ett passiviserat och tolerant samhälle, där vi sagt till våra medborgare att så länge de lyder lagen så kommer vi att lämna dem ifred, förklarade premiärministern under mötet rapporterar The Independent.

Han fortsatte sedan att förklara hur den brittiska kulturrelativismen har bidragit till att främja en extremistkultur i landet.

För att möta extremismen vill David Cameron bland annat låta domstolar tvinga extremister att vidarebefordra vad man skrivit både på Twitter och Facebook till polisen, om de skulle anse det behövas.

Storbritanniens reglerings- och konkurrensmyndighet för kommunikationsindustrin, Ofcom, föreslås även få utökad makt vad det gäller att reglera vad som får visas på TV.

Vill bevara brittiska värden

Förslaget, som röstades ned av Liberaldemokraterna tidigare i år men som nu kan komma att realiseras under den nya regeringen, har kritiserats hårt på sociala medier.

Bland annat menar kritiker att även om de nya planerna i dagsläget ska användas mot religiös extremism finns inget som säger att det i framtiden inte kommer kunna användas även mot andra, mindre extrema, grupperingar. Dessutom menar man att förslaget i sin helhet strider mot yttrandefriheten – vilket också var vad som fick Liberaldemokraterna att motsätta sig det tidigare. Cameron själv är dock positiv.

– Den här regeringen kommer slutgiltigt att vända blad i denna misslyckade strategi. Som en enad nations parti kommer vi att styra som en nation och ena vårt land, vilket innebär att aktivt främja särskilda värden, avslutade David Cameron.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag