Storslakt på Aftonbladet – 50 tjänster ska bort: ”Ett dråpslag”

Bild: Johannes Scherman/CC BY 3.0
  • Onsdag 6 maj 2020 2020-05-06
E-post 6420

Aftonbladet kommer ta bort 50 tjänster när tidningen ska spara 100 miljoner kronor. Orsaken till besparingen är en vikande annonsmarknad, och är en del av ett större sparpaket som ägaren Schibsted genomför i sin verksamhet i Sverige och Norge.

Schibsted ska sammanlagt spara in 500 miljoner kronor på sin verksamhet i Sverige och Norge. 100 miljoner ska sparas in på Aftonbladet, varav hälften av besparingen kommer ske på personalkostnader.

Läs även: Varnar för ekonomisk mediekris – Aftonbladets intäkter minskar

Enligt ett förslag som lagts fram kommer 50 tjänster försvinna på tidningen, rapporterar Journalisten.

– Det är ett dråpslag för Aftonbladet. Folk har slitit som djur och besökssiffrorna har slagit rekord, och så kommer det här. Luften går ur en. Det är demoraliserande, säger Johan Stambro, ordförande i journalistklubben, till Journalisten.

På Aftonbladet arbetar idag runt 300 journalister, och det är oklart hur många av tjänsterna som ska bort som kommer vara redaktionella.

– Vi har inte sett någon organisationsplan ännu så vi vet inte hur det kommer att slå mot redaktionen. Förhandlingarna inleds i morgon, säger Stambro.

Läs även: Aftonbladets vinst faller kraftigt efter nya spellagen

Den främsta orsaken till besparingarna är en vikande annonsmarknad, framförallt när det gäller spelannonser. Enligt Schibsted beror inte besparingen på coronakrisen.

– Det här handlar om strukturella förändringar som inte är direkt kopplade till coronakrisen, säger Raoul Grünthal, koncernchef på Schibsted Sverige, till Journalisten.

Läs även: Så stoppade Aftonbladet internkritik mot antisemitism i SSU

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag