Så stoppade Aftonbladet internkritik mot antisemitism i SSU

Foto: Nyheter Idag / Faksimil
  • Torsdag 1 nov 2018 2018-11-01
E-post

SVERIGE Kvällsposten och Samhällsnytt har nyligen avslöjat vad som beskrivs som en extrem falang inom SSU i Skåne. En av företrädarna har gjort antisemitiska uttalanden på sociala medier och har nu fått avgå. Men redan för sex år sedan varnade en socialdemokrat för ökande antisemitism inom ungdomsförbundet. Då kallades hans uttalanden rasistiska och motbjudande – av Aftonbladets Daniel Swedin.

I den pågående SSU-skandalen har Kvällsposten avslöjat uppgifter om att en extrem falang ska ha tagit över Socialdemokraternas ungdomsförbund i Skåne. Samhällsnytt var dock först att avslöja antisemitiska uttalanden som en av dess företrädare gjort på sociala medier. Han har nu frånsagt sig sina uppdrag för partiet men sitter kvar i kommunfullmäktige.

Läs mer om turerna: SSU-skandalen: ”Helt bisarr upplevelse” (PLUS-artikel)

Men faktum är att Krister Kronlid, som då var socialdemokratisk politiker från Uddevalla, redan 2012 varnade för en tilltagande antisemitism inom sitt parti – och särskilt SSU.

– Många av ungdomarna kommer från Mellanöstern och bär antisemitismen med sig. Det är något som man från centralt håll givetvis kommer att förneka, men så är det, sade han då till Världen idag.

Någon som inte uppskattade Kronlids kommentarer var Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin. I ett inlägg på ledarbloggen gick han till hård attack mot lokalpolitikern.

”Krister Kronlid tycks alltså mena att unga från Mellanöstern besitter en speciell natur som gör dem till antisemiter, oförmögna att frigöra sig från. Krister Kronlid gör sig skyldig till ett kollektivt skuldbeläggande som är lika groteskt som de antisemtiska myter som sprids om judar, bland annat i Malmö”, skrev Swedin och fortsatte:

”Krister Kronlids politiska framtid avgör någon annan, men har han någon skam i kroppen så kontaktar han snarast sina partikamrater i SSU och ber om ursäkt för sin motbjudande och rasistiska anklagelse.”

Kronlid mejlar då Swedin och förklarar att han aldrig har sagt att antisemitismen är genetiskt betingad. Han skräms av att Swedin inte verkar bry sig om det som saken gällde – det tilltagande judehatet inom SSU.

”Både SSU:are och partister kunde igår och idag bekräfta min oro för att antisemitismen fått fäste bland många av våra SSU:s klubbar. De vågar dock inte göra det offentligt, eftersom de ser vilka märkliga konsekvenser det får efter din kampanj igår. Jag kommer fortsätta belysa det faktum att antisemitismen ökar i Sverige. Jag kommer också fortsätta våga säga att antisemitismen inte bär bombarjacka och kängor längre utan finns mitt i vårt socialdemokratiska parti. Tyvärr alldeles för ofta bland unga flickor och pojkar med rötterna i Mellanöstern, som inte fått lära sig skillnaden mellan en israelisk ockupationssoldat och en judisk man i Malmö.”

Men trots detta förtydligande svar tyckte Swedin fortfarande att Kronlids uttalande var problematiskt och efterfrågade konkreta bevis för att antisemitismen var ett problem inom ungdomsförbundet. När Kronlid ger exempel, som att han har hört partikamrater säga sig vilja ”kasta judarna i havet”, kallar Swedin det för ”skvaller och hörsägen”.

Nyheter Idag söker Daniel Swedin om huruvida han nu har ändrat sin uppfattning om vad Kronlid försökte uppmärksamma för sex år sedan.

Håkan Boström var först att på nytt uppmärksamma Swedins blogginlägg från 2012.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag