Svensk import av halloumi hot mot den globala hälsan

Grillad halloumi. Bild: Hmioannou/Wikimedia Commons
  • Tisdag 2 jul 2019 2019-07-02
E-post 557

Många svenskar byter köttbiten mot halloumi på grillen. Men nu varnar WWF för att halloumi från Cypern är ett hot mot den globala hälsan.

Den svenska importen av halloumi från Cypern har ökat explosionsartat, från 21 ton år 2010 till 4 000 ton förra året, vilket världsnaturfonden WWF ser allvarligt på, enligt SVT.

Cypern är nämligen det land i Europa som ger mest antibiotika till djur inom lantbruket. Cypriotiska djur får nästan 40 gånger mer antibiotika än djur inom svenskt lantbruk.

Cypriotisk halloumi innehåller ingen antibiotika i sig och är ofarlig att äta. Men det omfattande bruket av antibiotika i det cypriotiska jordbruket leder till uppkomsten av resistenta bakterier, vilket FN räknar som ett av de största hoten mot den globala folkhälsan.

Läs även: Franska slaktare ber om polisskydd efter skräckinjagande veganattacker

Därför vill WWF höja medvetenheten om hur mycket antibiotika som används inom jordbruket i olika länder.

– Jag tycker att konsumenterna förtjänar att veta mer om det här. Jag tycker att det är en anledning att vara väldigt försiktig när man väljer produkter från Cypern i butik, säger Anna Richert, matexpert på WWF, till SVT.

WWF noterar också en mattrend där allt fler byter kött mot ost. Men just halloumi från Cypern kan vara ett mycket sämre val än kött ur ett miljöperspektiv, påpekar Richert.

– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort, säger Richert.

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag