SVT förklarar yttrandefrihet för barn: Man får inte kränka andra

Foto: Faksimil Facebook
  • Måndag 6 aug 2018 2018-08-06
E-post 472

SVERIGE Enligt SVT:s definition av yttrandefrihet får man säga vad man vill – så länga man inte ”kränker” någon annan. Nu kritiseras public service-kanalen för att den vilseleder sin publik.

Det är i SVT:s barnprogram Sommarlov – som i år har demokrati som tema – som programledarna berättar för de unga tittarna vad yttrandefrihet innebär:

”I en demokrati så har man yttrandefrihet, som betyder att alla får säga och tänka precis vad de vill, så länge de inte sårar eller är taskiga mot någon, alltså att man kränker någon annan person”, säger programledaren.

Facebooksidan ”I allmänhetens tjänst – granskning av public service” har uppmärksammat uttalandet som man menar ger en felaktig bild av vad yttrandefrihet innebär:

”Att SVT lär barn och unga att man inte bör såra, vara taskig mot eller kränka någon är i grunden bra. Men SVT vilseleder i detta fall faktiskt sina unga tittare om vad begreppet yttrandefrihet är och bör vara i en demokrati. Yttrandefriheten är främst till för att skydda det obekväma, provokativa och fula. Det vackra, som alla är överens om, klarar sig alltid ändå.”

Sajten Samhällsnytt har ställt en rad frågor om saken till programmets ansvarige utgivare, Petter Bragée, som dock svarar kortfattat:

”Sommarlov vänder sig till barn och vi förklarar ibland komplicerade saker på ett lätt sätt som en sjuåring kan förstå.”

På Twitter har flera haft synpunkter på SVT:s definition av yttrandefrihet:

PLUS: SVT svarar om nyhetsankaret med kraftig brytning: ”Har rätt till sitt eget språk”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag