SVT: Rasism drabbar inte vita personer

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 aug 2021 2021-08-11
E-post

GÄVLEBORG ”Människor med utländsk bakgrund har tolkningsföreträde vad gäller rasism, då det är ett fenomen som inte drabbar vita personer”. Det skriver SVT:s lokala nyhetsredaktion i Gävleborg till en läsare via sin officiella Facebooksida.

Den 29 juli lade SVT Nyheter Gävleborg upp en länk till en artikel på sin Facebooksida. Artikeln handlar om två personer som säger sig ha blivit utsatta för rasism inom vården.

Flera av de som kommenterar inlägget vittnar om att man kan bli illa bemött i vården oavsett vad man har för bakgrund, och menar att det inte alltid måste tolkas som ett utslag av rasism.

”Sluta försök göra ’rasism i sjukvården’ av allmänt dåligt bemötande från en enskild anställd, som vem som helst av oss kan råka ut för om vi har otur”, skriver en kvinna som riktar sig till SVT:s reporter.

Hon får svar av SVT Nyheter Gävleborg, som bland annat skriver: ”Vi rapporterar om människors upplevelser och människor med utländsk bakgrund har tolkningsföreträde vad gäller rasism, då det är ett fenomen som inte drabbar vita personer- de kan inte bli rasifierade.”

SVT:s svar får i sin tur kritik av flera i kommentarsfältet. ”Är det här uttalandet verkligen i linje med det av skatter finansierade uppdraget?” undrar en person.

Nyheter Idag har sökt SVT Gävleborgs redaktionschef och ansvariga utgivare, men hon är på semester. Vi har även mejlat redaktionen med frågor, men i skrivande stund har vi inte fått något svar.

Till Samnytt säger Lina Abusagr, den SVT-reporter som skrev inlägget, att:

– Jag och min ansvariga utgivare står bakom det.

Läs även: SVT presenterade Ulf Kristersson med parodikonto

Läs även: Familj utpressades av gäng – tvingades fly: ”Som ett krig under ytan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag