SVT-reporter utreds efter Paludan-demonstration

  • Onsdag 2 mar 2022 2022-03-02
E-post 622

En reporter på SVT har stängts av från arbetet och utreds internt på grund av sitt beteende när den danska politikern Rasmus Paludan brände en koran under en manifestation i Göteborg på lördagen, rapporterar Expressen.

På en film som lagts upp på sociala medier av journalisten Joakim Lamotte säger han bland annat åt Rasmus Paludan att åka hem och säger till människor på plats att Paludan inte är ”frisk”.

Läs även: Här attackeras Lamotte – försöker ta hans kamera

– Om man har 100 procent människor kan inte alla vara friska. Det är alltid några som är sjuka. Han är en av dem, säger mannen.

När en kvinna frågar honom om inte han som journalist ska vara neutral säger han att Paludan är ett undantag.

– Jag ska vara neutral ja, men inte med honom. Jag tror inte han är frisk, säger han bland annat.

Anton Svendsen, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Väst, håller inte med om det.

– Under den här bevakningen av Rasmus Paludan och koranbränningen är det en av våra utsända som agerar på ett olämpligt sätt för en journalist. Våra reportrar ska förhålla sig opartiska i tjänsten och de ska heller inte agera som en part i ett pågående händelseförlopp som de är satta att bevaka, säger Svendsen till Expressen.

Mannen utreds nu internt av SVT Väst, som inte vill kommentera ärendet ytterligare. Enligt Dagens Nyheter har mannen stängts av från sitt arbete under utredningen.

Läs även: Paludan svensk medborgare – lovar bränna 200 koraner i Sverige

Läs även: Ranstorp varnar för islamkritikern Paludan: ”Hetsar mot invandrare och muslimer”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag