SVT stöder sig på TCO – ”Vi motarbetar aktivt Sverigedemokraterna”

  • Onsdag 27 aug 2014 2014-08-27
E-post 0

VALET 2014 Efter gårdagens utfrågning av Jimmie Åkesson i SVT haglar kritiken mot bland annat Mats Knutson och Anna Hedenmo för deras frågor om vad en avgiftsfri A-kassa kostar. På twitter stöder sig Knutson på TCO. – Vi motarbetar aktivt Sverigedemokraterna, skriver TCO på sin hemsida.

Kritiken mot SVT är hård i sociala medier och har varit en snackis under dagen. Det började med att Anna Hedenmo och Mats Knutson ifrågasatte Sverigedemokraternas beräkningar om vad en avgiftsfri A-kassa kostar.

De siffror SVT presenterade ska komma från regeringskansliet, vilket i sig möter kritik från bland annat Lena Mellin på Aftonbladet.

– Sedan när utför finansdepartementet gratistjänster åt Sveriges television eller andra medieföretag? Eller företag i andra branscher för den delen. Det varken ingår eller bör ingå i departementets arbetsuppgifter, skriver Lena Mellin på Aftonbladet.

Stöder sig på Regeringskansliet, Socialdemokraterna och TCO

Regeringskansliets bevekelsegrunder i uträkningarna ifrågasätts och finansdepartementet får även kritik för att det tagit tid att få ut de aktuella handlingarna som SVT använt i utfrågningen. I sociala medier försvarar sig Mats Knutson och på twitter förklarar han var de tagit hjälp med att få fram siffror på vad en höjd A-kassa kostar.

– Så här: Regeringskansliet, Socialdemokraterna och TCO gör ungefär samma bedömning av vad höjd A-kassa kostar. SD räknar betydligt lägre, skriver Knutson på twitter.

”Vi motarbetar aktivt Sverigedemokraterna”

I regeringskansliet sitter nuvarande regering som utgörs av allianspartierna. Mot bakgrund av detta ifrågasätts om det är lämpligt att SVT använder deras siffror då de är politiska motståndare till Sverigedemokraterna. Även Socialdemokraterna som Mats Knutson hänvisar till, har länge uttryckt starkt motstånd mot Sverigedemokraterna. Nyheter Idag kan även avslöja vad fackförbundet TCO skriver om Sverigedemokraterna.

– Tco ska, när det gäller dessa grundläggande värderingsfrågor, vara tydliga med att vi aktivt motarbetar Sverigedemokraternas politik, står att läsa i ett pdf-dokument på TCO:s hemsida.

Nyheter Idag har vi telefon försökt att nå Mats Knutson samt en presstalesperson för SVT, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag