Tågbolag backar om böneförbud: ”Mångfalden gör oss till ett bättre företag”

Stockholms tunnelbana. Bild: Jorges/Wikimedia Commons
  • Onsdag 11 Dec 2019 2019-12-11
E-post 1245

STOCKHOLM Tågbolaget MTR backar efter att tidigare ha uppmanat anställda att inte be i företagets lokaler. ”Jag är övertygad om att mångfalden gör oss till ett bättre företag”, skriver vd:n Henrik Dahlin i ett pressmeddelande.

SVT rapporterar att det var på söndagseftermiddagen som anställda på MTR Pendeltågen fick ett mejl där de blev tillsagda att inte be på betald arbetstid. Vid obetald rast hade man däremot möjligheten att lämna arbetsplatsen för att be.

En anställd säger till SVT att han och hans kollegor kände oro när beskedet kom.

– Jag kunde inte tro mina ögon, att vår chef har kritik mot vår bön, som man gör i lugn och ro under sin paus eller rast medan andra använder den till att läsa, dricka kaffe eller kolla på film.

När SVT tar kontakt med MTR ändrar företaget plötsligt sin policy och menar att det är fritt fram för anställda att be i företagets lokaler när de har rast. Något som bekräftas i ett pressmeddelande av Henrik Dahlin, vd på MTR Pendeltågen.

Läs även: SCB: S överlägset störst bland väljare med utländsk bakgrund – SD ökar mest

”Det mejl till medarbetare inom MTR Pendeltågen som skickades i söndags borde aldrig ha skickats då det innehöll direkta felaktigheter kring rätten att be. Felaktigheter som väckt starka känslor och som gjort att medarbetare har känt sig diskriminerade. Jag ber å företagets vägnar om ursäkt för innehållet i mejlet”, skriver han och fortsätter:

”Ingen inom MTR ska behöva känna sig diskriminerad på grund av sin tro. Vi är ett företag som välkomnar och är stolta över den mångfald som alla människor som jobbar hos oss representerar. Jag är övertygad om att mångfalden gör oss till ett bättre företag.”

Till SVT säger Dahlin att det första mejlet som gick ut var ”olyckligt formulerat”. Han uppger att man som anställd får be var man vill, förutsatt att man inte är i vägen för någon annan.

Läs även: Poliserna kom för att berätta att sonen avlidit – blev grovt misshandlade av fadern

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag